Reportáž: Letní Letná uvádí i cirkus se zvířaty. Pracuje s nimi však jemně, jako s lidmi

Cirkus Baro d'Evel Cirk Cie své představení Bestias staví na rovnosti člověka a zvířat.
Foto: František Ortmann
Magdalena Čechlovská Magdalena Čechlovská
19. 8. 2018 18:01
První dny festivalu nového cirkusu Letní Letná na scénu přivedly i zvířata. Koně se však v představení hlavních hostů prohánějí bez postrojů. A stejně jemná jsou vystoupení s papoušky kakadu a vránou.

"Být člověkem je přežitek, to už vyšlo z módy," vykřikuje vysoký Francouz legrační češtinou, kterou louská z papíru. Tvář má pomalovanou jako papoušek a jeho chůze i pohyby legračně imitují ptáka. Výstup graduje, když přiletí vrána a začne se s mužem přetahovat nejprve o tužku, pak i papír s proslovem.

Zvířata se v patnáctém ročníku populárního festivalu nového cirkusu Letní Letná přihlásila o slovo. Stejně jako stroje. Jeden z letošních hlavních hostů, francouzský soubor Baro d'Evel Cirk Cie, vystupuje nejen s ptáky, ale také s koňmi. A jejich krajané z Cirque Inextremiste do svého představení zapojili bagr.

Letní Letná je letos větší, než kdy byla. V šesti stanech a také pod širým nebem uvádí až dvanáct představení denně. Vedle velkých, produkčně náročných cirkusů tu vystupují klauni, kejklíři, loutkáři či jiní alternativní divadelníci. Kromě parku Letná se část programu odehrává v nedalekém holešovickém divadle Jatka 78, kde bude mít koncem srpna premiéru sólové představení Nesnesitelná tekutost bytí pro tanečnici v obřím akváriu.

Největší produkcí letošní Letní Letné je představení Bestias cirkusu Baro d'Evel Cirk Cie, který porušuje novocirkusové tabu, když do manéže přivádí zvířata. Jeho přístup je ale odlišný od tradičních drezur.

Cvičení koně nemají chocholy ani třpytivé postroje, nepředvádějí secvičené sestavy, ani nejsou pohyblivou podložkou artistů. Šéfové souboru Camille Decourtyeová a Blaï Mateu Trias staví představení na rovnosti člověka a zvířat.

Dva hnědáci se po šapitó prohánějí bez postrojů, divoce i plaše. Vůbec nejde o to, co všechno dovedou, ale jaké pocity vzbudí blízká přítomnost ušlechtilých, velkých zvířat. Hudebníci umlkají, když koně probíhají manéží a potom běží po obvodu dvojitého stanu v širokém koridoru za zády diváků.

Dusot kopyt a hlasité odfrkávání k hlubokému prožitku úplně stačí, byť dojde i na ukázku jakési drezury: cvičitelka na koně laskavě mluví, poskakuje a dělá "čapí" krok, kůň ji napodobuje. Potom si oba lehnou a rozdělí se o jablko.

Stejně jemné jsou vystoupení s papoušky kakadu a vránou. Vysoká žena, kterou příliš neposlouchají nohy a co chvíli se jedna vytrčí až k jejímu krku, pobíhá, či spíše poskakuje na jedné noze s klecí v ruce. Marně při tom nahání papoušky, kteří si ovšem sedají, kam chtějí.

Také výstupy ostatních artistů jsou především komické a teprve v druhém plánu akrobatické. Kudrnatý muž s italským akcentem neustále padá na zem, jeho krkolomné kotrmelce, přemety a roztodivné "vývrtky" jsou nakažlivé. Za chvíli se jako loutkové panenky hroutí k zemi i ostatní účinkující a konferenciér má plné ruce práce s tím, aby je udržel ve vzpřímené poloze. Těla artistů jako by byla z gumy, stačí malé šťouchnutí a znovu se z podlahy vymrští na nohy.

Zpěvačka na rampě ztropí hysterickou scénu, když se má dostat dolů. Pak si ale "vzpomene", že může jednoduše skočit na sepnutá zápěstí dvou chytačů. A s nimi vzápětí předvede akrobatickou sestavu.

Představení Bestias je atmosferické i komické, cirkusové umění mají všichni z Baro d'Evel Cirk Cie pod kůží, jen je předvádějí neokázale. Nechtějí ani potlesk mezi "čísly" - vždyť to by jejich zvířata mohlo vykolejit.

Členové souboru Baro d'Evel Cirk Cie nechtějí ani potlesk. Vždyť by mohl zvířata vykolejit. | Video: Mercat de les Flors

Úplně jiné je představení Extension od francouzského Cirque Inextremiste. Při něm diváci zažívají velkou dávku strachu i údivu nad tím, co je ještě možné.

I scéna vypadá extrémně, jako podivné staveniště. Mezi dopravními kužely se povalují trámy a různě veliké kovové lahve, či spíš sudy, které se plní topnými oleji.

Představení začíná dost nekorektně: dva "kámoši" seberou třetímu invalidní vozík, chromého pak napasují do velkého kýblu a takto ho posadí na vytrčené prkno zatížené kovovým sudem. Nakonec se do invalidy z publika strefují kuličkami z foukaček.

Mladík s ochrnutýma nohama si však poradí a na chvíli zmizí v zákulisí. Jeho návrat, který věští sladkou pomstu, je velkolepý: za efektního osvětlení, řevu motoru a dunivého rapu se vrací na bagru.

Oba výtečníky zastihne v choulostivé situaci. Stojí na dvoupatrové, vratké soustavě z prken. O tom, že je bagrista nabere i s prknem, není pochyb.

Zdraví a nejspíš i život dvou akrobatů závisí na jejich dovednosti udržet rovnováhu za všech okolností. I když se rameno bagru roztočí jako centrifuga, i když se prkno, na němž stojí, nebezpečně naklání.

Prominentní roli v představení Extension hraje bagr. | Video: Espace Catastrophe

Také třetí hlavní hosté letošní Letní Letné pocházejí z Francie. Tamní cirkus Bêtes de foire je ale překvapivě malým divadlem. Tvoří jej manželé Laurent Cabrol a Elsa De Witte at Sokha, kteří v minulosti spolupracovali se souborem Cirque Trottola, dobře známým také v Praze. Jejich nynější rodinné vystoupení oživují loutky a chundelatý pes.

Základními ingrediencemi incenace Bêtes de foire jsou komika, žonglérské umění a dovednost divadelní iluze. Scéna starobylého krejčovství je přeplněná věcmi: šuplíky a poličkami plnými klobouků, látek, metrů, košíků a špulek nití.

Stará singrovka, ze níž usedá švadlena, je lepší než jukebox. Ze šlapacího stroje, který vrní jako kolovrátek přerušovaný vrzavým zvukem nůžek, už ale dostává tik muž s tváří podobnou Mr. Beanovi. Z dlouhé chvíle si začne hrát s klobouky.

Žonglérské eskapády jsou nápadité a vtipné. Střídají je výstupy s loutkami, imitující akrobacii.

Nejvtipněji překvapivě působí čistě divadelní, neartistní scénky, v nichž žonglér jen předstírá, že pracuje s velkým množstvím míčků. Nebo parodický výstup s ospalým psem, kterého už omrzelo neustále proskakovat obručí.

Když se zvíře po pětiminutové scénce s usínáním konečně došourá k taburetce, na niž by měl vyskočit, unaveně zaboří čenich do sametového potahu. Chundelaté psisko je v tu chvíli dokonalým komikem.

Bêtes de foire pracují s komikou, žonglérským uměním a divadelní iluzí. | Video: Letní Letná

Největší český festival nového cirkusu Letní Letná představuje nejen zahraniční hosty, k nimž letos patří ještě cirkus Akoreacro. Zároveň jde o přehlídkou toho nejlepšího, co vzniklo na české cirkusové scéně, často v mezinárodní spolupráci.

Festival potrvá do 2. září a uvede například inscenace Losers Cirque Company, Bratry v tricku, Divadlo Bolka Polívky nebo kabaretní Vosto5.

 

Právě se děje

Další zprávy