Letní Letná: Drsně romantické iluze adrenalinových klaunů

Kultura Kultura
14. 8. 2014 7:36
Festival nového cirkusu na Letné představí Cirque Trottola i špičkové domácí soubory. Začíná už v neděli.
Cirque Garuda v představení Pantokine spojí akrobacii, experimentální žonglování, tanec, interaktivní projekce a videomapping.
Cirque Garuda v představení Pantokine spojí akrobacii, experimentální žonglování, tanec, interaktivní projekce a videomapping. | Foto: Letní Letná

Praha - Řada premiér, představení pro děti i dospělé a široký žánrový záběr od tradiční akrobacie až po audiovizuální experimenty za hranicí divadla. To vše umí nabídnout jedenáctý ročník Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná od 17. srpna do 2. září.

Za hlavní hvězdu (pokud je to nutné) lze pokládat francouzský soubor Cirque Trottola, jeden z nejúspěšnějších souborů festivalové historie, který uvede českou premiéru nejnovějšího představení Matamore. To vzniklo v koprodukci s dalším velkým jménem francouzského nového cirkusu, Petit Théâtre Baraque.

Cirque Trottola.
Cirque Trottola. | Foto: EHMK 2015

Ředitel festivalu Jiří Turek výsledek této výjimečné spolupráce popisuje jako „fantaskní cirkus s křehkými a burleskními klauny a akrobaty, kteří žonglují či létají vysoko ve vzduchu, jakoby popírali zákony gravitace. Je to představení veselé i smutné, drsné i dojemné, je to hluboce lidské, je to cesta k samotnému srdci nového cirkusu i diváků.“

Další představení Le Poivre Rose kanadsko-francouzsko-belgického souboru La Compagnie du Poivre Rose propojuje cirkusovou akrobacii a živou hudbu v podání hostující Ivy Bittové. Téma inscenace je velmi ožehavé – genderové předsudky a stereotypy. Jak se akrobati vypořádají s tak závažným předmětem zájmu? Tvůrci slibují, že výsledek bude „klaunské, někdy absurdní a někdy abstraktní představení“.

Cirque Inextremiste: Extrêmités.
Cirque Inextremiste: Extrêmités. | Foto: Letní Letná

Pokud naopak toužíte po adrenalinu, neměli byste si nechat ujít představení Extrêmités dalšího francouzského souboru Cirque Inextremiste. V české premiéře akrobati předvedou syrovou poetiku, drsný humor a akrobacii proti všem zákonům fyziky na tak křehké konstrukci, že sebemenší špatný pohyb může způsobit pád všeho a všech.

Pro milovníky experimentů a novátorských postupů na divadle bude lahůdkou zejména audiovizuální představení Pantokine souboru Cirque Garuda. Ohlašované spojení akrobacie, experimentálního žonglování, tance, interaktivní projekce a videomappingu zní opravdu tajemně až neuvěřitelně a určitě přitáhne spoustu divadelních fajnšmekrů.

Nový cirkus je do velké míry záležitostí frankofonního světa, ale ani u nás není neznámý. Z českých souborů bude širokému publiku zřejmě nejznámější akrobatické duo DaeMen. Vítězové prvního ročníku televizní soutěže Česko Slovensko má talent uvedou na Letní Letné své představení Loser(s). Nebudou chybět ani stálice českého cirkusu, fyzického a netradičního divadla, jakými jsou Cirk La Putyka, Cirkus Mlejn, VOSTO5, Divadlo Continuo, Décalages či soubor Buchty a loutky.

Festival Letní Letná samozřejmě myslí i na nejmenší, pro které připravuje bohatou nabídku dětských představení, cirkusovou školu pro děti či Ušounovu letní čítárnu Českého rozhlasu a Městské knihovny v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy