Jako od Tima Burtona. Liberecký balet nastudoval pohádku od Grimmů a Němcové

ČTK ČTK
3. 9. 2020 12:54
Jako taneční psychologické drama pojal balet libereckého Divadla F. X. Šaldy pohádku o Sedmeru krkavců. Inscenace vznikla na motivy děl Boženy Němcové, bratří Grimmů a také ve stylu amerického filmaře Tima Burtona.

"Nechceme kopírovat Tima Burtona, chceme se mu ale trochu podobat," říká jeden z tvůrců představení, režisér a choreograf Richard Ševčík. V Burtonově duchu jsou stylizované kostýmy i scéna. Jeho filmem Střihoruký Edward z roku 1990 se Ševčík inspiroval, když hledal, jak budou na scéně ztvárněni krkavci.

Sedmero krkavců má premiéru v Liberci tento pátek, nejbližší reprízy následují 6. a 17. září a znovu 17. a 23. října.

Hrdinkou příběhu je dívka Bohdanka, která na sebe bere těžký úkol. Pokusí se zachránit svých sedm bratrů, krkavců, a zbavit je prokletí, které na ně v návalu vzteku před lety uvrhla matka.

V hlavní roli Bohdanky se představí Španělka Nuria Cazorla García, krále ztvární australský tanečník Rory Ferguson. Podle vedoucí souboru Mariky Mikanové je to pro tanečníky náročné představení. "Mají těžké party, pohybový taneční slovník je náročný," říká.

Důležitou roli hraje hudba, kterou složil Jan Matásek. "Je to syntéza všech různých scénických stylů," popisuje.

Nejpůsobivější podle něj zřejmě budou nahrávky nazpívané sedmičlenným sborem chlapců. "A pak samozřejmě ty v dramatických chvílích. Scény, ať už násilné, nebo tam, kde se vykonává nějaká spravedlnost na zlých postavách," dodává skladatel a textař Matásek. Podle něj diváci uslyší i hlasy skutečných krkavců, nahrávky byly vytvořené přímo pro představení.

Sedmero krkavců má premiéru v Liberci tento pátek. Foto: ČTK. | Video: Divadlo F. X. Šaldy

Podle autora scény Luďka Hory není Sedmero krkavců ani moderna, ani klasika, spíš něco mezi tím. "Dekorace jsou vymyšlené tak, aby s nimi mohli tanečníci fungovat a pohybovat si s nimi. A jsou zakomponované do tanečních čísel," vysvětluje. I dekorace jsou udělané ve stylu režiséra Burtona, doplňují je projekce.

I když jde o taneční psychologické drama, podle Richarda Ševčíka je vhodné i pro děti. "Spousta dětí vidí horší věci," míní. V Divadle F. X. Šaldy je to pro něj druhé představení, které pro zdejší balet připravil se skladatelem Matáskem. Před dvěma lety v Liberci debutovali zpracováním povídky Charlese Dickense Vánoční koleda.

 

Právě se děje

Další zprávy