Královské opeře došly peníze. Prodá Hockneyho obraz až za půl miliardy korun

Reuters Kultura Reuters, Kultura
5. 10. 2020 20:05
Královská opera v Londýně vydraží obraz ze začátku 70. let minulého století od slavného malíře Davida Hockneyho. Rozhodla se tak ve snaze kompenzovat výpadek z prodeje vstupenek kvůli pandemii koronaviru, která instituci založenou roku 1732 uvrhla do největší krize v její historii.
Portrét sira Davida Webstera namaloval David Hockney v roce 1970, kdy Webster odcházel do důchodu.
Portrét sira Davida Webstera namaloval David Hockney v roce 1970, kdy Webster odcházel do důchodu. | Foto: David Hockney Foundation

Hockneyho portrét operního manažera Davida Webstera, jenž Královskou operu, známou jako Covent Garden, vedl v letech 1945 až 1970, bude aukční síň Christie's dražit 22. října. Odhadovaná cena se pohybuje mezi 11 a 18 miliony liber, což je v přepočtu mezi 328 a 537 miliony korun.

"V době, kdy čelíme největší krizi v historii naší instituce, je prodej úžasného portrétu sira Davida Webstera od Davida Hockneyho klíčovou součástí naší strategie pro přežití," vysvětluje šéf opery Alex Beard. "Výtěžek z prodeje použijeme na to, abychom zajistili, že jedni z nejlepších světových umělců se vůbec někdy budou moci vrátit na jeviště," dodává.

Podle britského deníku Guardian se mezi ostrovními kulturními institucemi jedná o bezprecedentní krok.

Královská opera, stejně jako většina kulturních institucí ve Velké Británii i jinde ve světě zavřela v polovině března, kdy se světem prohnala první vlna koronaviru. Od té doby se nedaří obnovit provoz, a tudíž ani prodej vstupenek na představení. Stávající situace, kdy nakažených opět rychle přibývá, nedává mnoho nadějí na brzký obrat.

Dílo dnes třiaosmdesátiletého Davida Hockneyho, považovaného za jednoho z velikánů britského umění 20. a 21. století, označuje aukční dům Christie's za "mimořádné, dokonale zachycující umělcovu mistrovskou techniku malby i smysl pro barvu".

"Ten portrét má skoro divadelní parametry, což je vzhledem k výběru osobnosti příznačné," poznamenává Katharine Arnoldová, šéfka oddělení Christie's pro poválečné a současné evropské umění.

Autor obrazu David Hockney.
Autor obrazu David Hockney. | Foto: Reuters

Portrétovaného někdejšího šéfa opery Davida Webstera označuje Arnoldová za vizionáře, který Covent Garden dostal na světovou špičku. Obraz vznikl roku 1970, kdy Webster odcházel do důchodu. Od té doby malba zdobí historické sídlo opery.

Podle jejího nynějšího šéfa Alexe Bearda prodej malby zapadá do širší strategie, kterou si Královská opera v Londýně vytyčila pro přežití. Kromě zhodnocení vlastního majetku šetří, žádá o peníze diváky a také prosí o finanční podporu či půjčku od britské vlády.

Pokud by se ve všech čtyřech složkách záchranného plánu podařilo dosáhnout vytyčených cílů, Královská opera "pomůže komunitě našich umělců přežít tuto dobu a zajistit, že v dalších dekádách budeme opět schopni nabídnout publiku špičková baletní, taneční, hudební i operní představení".

"Jsme největší kulturní zaměstnavatel v zemi. Nezbylo nám než se podívat na všechen majetek, kterým disponujeme. A v něm se tento obraz mimořádné ceny jednoznačně vyjímá," dodává Alex Beard.

Malíře Hockneyho prý informoval o záměru vydražit malbu. "Máme dobrý vztah. Ale to víte, že ho netěší, když jdou jeho díla na trh," dodává Beard, který dříve pracoval pro britskou galerii Tate.

Hockney dlouhodobě patří k nejžádanějším žijícím malířům. V roce 2018 síň Christie's vydražila jeho obraz Portrét umělce (Bazén se dvěma postavami) za 90,3 milionu dolarů, v přepočtu téměř 2,1 miliardy korun. Stal se tak nejdražším dílem žijícího autora. Vloni však rekord pokořila socha králíka od Jeffa Koonse, prodaná za 91,1 milionu dolarů.

K dalším nejdražším žijícím autorům vedle Koonse a Hockneyho patří Němec Gerhard Richter, Skot Peter Doig, Angličan Damien Hirst a Američan Jasper Johns.

Jak dodává BBC, Královská opera v Londýně minulý týden oznámila, že by do konce roku v omezených podmínkách ráda uvedla alespoň několik baletních a operních představení. Mezi nimi je mimo jiné Louskáček s Čajkovského hudbou, kterého instituce od roku 1984 zařazuje každé Vánoce.

 

Právě se děje

Další zprávy