Kotlebu pobouřila komedie řešící čistotu rasy. Hercům hrozí za vulgarity trestním stíháním

Zuzana Mocková Zuzana Mocková
16. 3. 2016 12:30
Trpká komedie z prostředí kovářské dílny se stala trnem v oku banskobystrickému županovi Mariánu Kotlebovi, kterého se údajně dotkly vulgarismy užité v textu. V polovině hry proto nechal zatáhnout oponu. Herci považují incident za absurdní. O užitých vulgarismech informují diváky již poutací plakáty, které upozorňují, že divadelní hra není vhodná pro mladší 15 let. Kraj zvažuje, že na divadelní sbor podá trestní oznámení.
Marián Kotleba
Marián Kotleba | Foto: ČTK

Politik Marián Kotleba si na pondělí 14. března objednal u divadelního spolku Jána Chalupky představení u příležitosti Dne učitelů. Dopředu byl informován o titulu hry i možných vulgarismech, které se v textu srbského autora Miloše Nikoliče vyskytují.

Soubor odehrál hru do poloviny, poté ji banskobystrický župan ukončil. Kraj teď zvažuje trestní oznámení. Herci jsou z Kotlebova rozhodnutí rozhořčeni, píše web SME.sk.

"V představení se od začátku používaly krajně expresivní výrazy jako 'nakopat riť', 'rozbiť papul'u' nebo 'kurva'. Frekvence těchto výrazů se stupňovala až do stavu, kdy se začalo mluvit o 'srbských hovnách' nebo 'slovenských lejnách',“ vysvětlil kraj na Facebooku důvod, proč představení přerušil. Kvůli výrokům, které ve hře zazněly, navíc zvažuje podání trestního oznámení.

Absurdní a trpká komedie Kováči (česky Kováři) vypráví o třech kovářích a bývalých vojácích, kteří se mnoho let po válce střetnou v jedné německé dílně.

Protože jsou každý jiné národnosti, vyvstávají mezi postavami Němce, Srba a Rusa otázky o čisté rase a velkém národě. Divadelní hra měla premiéru už v červnu loňského roku a od té doby odehrál soubor na 20 repríz, které měly podle jeho slov velmi pozitivní odezvu u diváků, přestože je text místy vulgární. 

Kováči
Kováči | Foto: dsjchbrezno.sk

"Upozorňujeme i na plakátu, že hra není vhodná pro děti do 15 let. Srbové vulgarismy nepovažují za nadávky a také režisér bazíroval na tom, že je nesmíme zvýrazňovat, musí být v takovém kontextu, aby na ně divák zapomněl, podstatný je děj," řekl již před rokem pro server Naša Bystrica jeden z herců Gabriel Obernauer. Loni o hru projevili zájem nejen Slováci, ale i Srbové, Maďaři a Češi.

"Vulgarismy patří k životu, ale není třeba je používat jako výuku, ale jako součást života," dodal Obernauer. Hru nakonec uvedli i na středních školách.

"Pokud je v uměleckém textu slovo ku**a, nemůžu přece říkat Panna orleánská. To je absurdní a nepřijatelné," řekla webu SME sedmdesátiletá herečka Alžběta Vagadayová, držitelka ceny Josefa Krónera. Ta také popsala médiím celé přerušení hry, z čehož byli herci tak v šoku, že se nezmohli na žádný odpor.

Kováči
Kováči | Foto: dsjchbrezno.sk

"Odešli jsme z jeviště. V tom šoku jsme nedokázali jinak zareagovat. Dnes nám přerušili představení, co udělají zítra? Přišijí nám hvězdy?" řekla Vagadayová Denníku N.

"Přibližně v polovině představení jsme byli tři na scéně, dva kováři a žena jednoho z nich. Najednou vidíme, že se v zákulisí něco děje, tak se tam kolegyně šla nenápadně podívat, my s bratrem jsme se na sebe jen podívali, co se děje, zda je jí zle. Po chvilce se vrátila, že musíme skončit," popsal situaci Gabriel Obernauer, předseda divadelního souboru a zároveň jeden z herců.

Po chvíli se objevila v zákulisí pracovnice Kotlebova úřadu a nakázala přerušení hry. Dokonce měla souboru vyhrožovat, že nechá doslova zatáhnout oponu a Marián Kotleba, lídr pravicové strany LSNS, která se před dvěma týdny dostala s osmi procenty hlasů do parlamentu, odejde z hlediště.

Herci nemohou pochopit, že by Kotlebovi vadily jen vulgarismy, o kterých navíc věděl dopředu a prostřednictvím svých podřízených se je snažil ze hry několik dní před uvedením vypustit. To se mu vzhledem k autorské povaze textu nepovedlo.

Marián Kotleba slíbil svým voličům, že se zasadí o řešení romské otázky na Slovensku, bude zásadně proti přijímání migrantů a v plánu má také kroky k odstoupení z NATO a EU.

 

Právě se děje

Další zprávy