Kladenské divadlo opět povede Krafka, rada města odvolala Žantovskou

ČTK ČTK
17. 9. 2020 23:59
Nové vedení Kladna v čele s primátorem Milanem Volfem z hnutí Volba pro Kladno ve čtvrtek odvolalo Irenu Žantovskou z pozice jednatelky městského divadla. Do funkce se v nejbližší době vrátí Jan Krafka, loni odvolaný tehdejším vedením města. Potvrdila to mluvčí divadla Linda Luptáková.
Městské divadlo Kladno bude mít staronového ředitele.
Městské divadlo Kladno bude mít staronového ředitele. | Foto: ČTK

O plánu vyměnit Žantovskou mluvil Volf na pondělním zastupitelstvu poté, co byl po odvolání Dana Jiránka z ODS zvolen primátorem.

"Za sebe mám svědomí čisté," řekla Žantovská s tím, že všechny inscenace pod jejím vedením se podařilo uskutečnit, včetně náročného muzikálu Monty Python’s Spamalot. V období epidemie koronaviru divadlo uvedlo například nový projekt Divadlo v parku.

"Já to vnímám jako politickou záležitost. Chápu, že to patrně na Kladně tak chodí," dodala Žantovská, která prý ale respektuje, že divadlo je srdeční záležitostí současného primátora. Zároveň své odvolání vnímá jako "osobní vendetu" plnou emocí.

Vedení Kladna minulý rok Krafku odvolalo, podle tehdejšího vedení města v čele s Jiránkem byla důvodem hospodářská ztráta a nevýhodnost některých uzavřených smluv. Po odvolání Krafky byli divadelníci ve stávkové pohotovosti. Volf tehdy uvedl, že Krafka byl jako jednatel bravurní.

Irena Žantovská byla do funkce jmenována po absolvování konkurzu, v němž se stala jedinou uchazečkou. Na základě konkurzu byl tehdy vybrán i umělecký šéf a dramaturg.

 

Právě se děje

Další zprávy