Kdo je chudej a má volno, jde v Čihoheráku hrát Shakespeara

ČTK ČTK
Aktualizováno 22. 6. 2014 20:32
Ústecký Činoherák připravil jako první premiéru Shakespearova Sluhu dvou pánů pod širé nebe na hrad Střekov.
Jaroslav Achab Haidler jako Valentin a Jiří Maryško jako Poříz při zkoušce Shakespearovy hry Dva páni z Verony na hradě Střekov.
Jaroslav Achab Haidler jako Valentin a Jiří Maryško jako Poříz při zkoušce Shakespearovy hry Dva páni z Verony na hradě Střekov. | Foto: ČTK

Ústí nad Labem - První premiéru odehraje v pondělí 23. června spolek Činoherák Ústí na hradě Střekov pod širým nebem. Diváci se můžou těšit na hru Williama Shakespeara Dva páni z Verony.

Pro soubor, který navazuje na magistrátem zrušené Činoherního studio, je to třetí Shakespearova hra. V repertoáru už má Romea a Julii a Zkrocení zlé ženy. Podle uměleckého šéfa Filipa Nuckollse Shakespeare soubor baví.

Do prvního premiérového představení Nuckolls obsadil Kryštofa Rímského, Jaroslava Achaba Haidlera nebo Annu Fišerovou. Humornou dvojici sluhů ztvární Jiří Maryško. O obsazení rolí bylo podle Nuckollse jasno hned.

"Vzniklo tak, že jsme se koukli na závazky a kdo zrovna neměl dovolenou a kdo byl chudej, ten šel hrát. Třináct postav hraje šest herců, takže v tom byly i ekonomické důvody," doplnil Nuckolls.

Dva páni z Verony jsou první Shakespearovou komedií a pravděpodobně i jeho vůbec první hrou. "Není to žádný velký příběh, žádné velké drama. Ty postavy se trápí jedinou věcí, a tou je láska. Jestli mají někoho rádi, jestli mají někoho zradit," řekl Nuckolls s tím, že hra bude stylizovaná do severních Čech.

Všechna zatím naplánovaná představení odehraje Činoherák Ústí pod otevřeným nebem na hradě Střekov. Premiéra a další dvě reprízy byly vyprodané během několika hodin. Spolek proto přidává další dvě představení v červenci a další pravděpodobně i v září.

Dva páni z Verony nejsou posledním Shakespearovým dílem, které soubor chystá. "V dramaturgickém plánu máme na příští rok Jindřicha VI.," doplnil Nuckolls. Spolek chce v nadcházející divadelní sezóně nazkoušet osm nových představení. Minimálně čtyři plánuje odehrát do Vánoc.

Během léta bude soubor jezdit především po zájezdových představeních, pravidelně bude hostovat v divadle Komedie. Od podzimu by se mělo jeho stálou scénou stát bývalé kino Hraničář v centru města. Na opravy budovy i fungování souboru spolek vypsal celonárodní sbírku.

 

Právě se děje

Další zprávy