Na bestseller Bílá Voda od Tučkové se chystají divadla v Brně i Praze

ČTK ČTK
9. 3. 2023 18:58
Knižní bestseller Bílá Voda od Kateřiny Tučkové získá příští rok hned dvě jevištní podoby. V brněnském Městském divadle dílo tamní rodačky zdramatizuje a zrežíruje Dodo Gombár, který už nastudoval její Žítkovské bohyně. Premiéra je naplánovaná na 10. února příštího roku na Činoherní scéně, oznámili ve čtvrtek tvůrci.
Kateřina Tučková vloni Bílé Vody prodala přes 100 tisíc výtisků.
Kateřina Tučková vloni Bílé Vody prodala přes 100 tisíc výtisků. | Foto: Libor Fojtík

Na Bílou Vodu se však paralelně chystá také činohra pražského Národního divadla. Inscenace plánovaná pro Stavovské divadlo tam bude mít premiéru v květnu 2024, tedy o několik měsíců později. Tuto dramatizaci připravuje slovenský divadelník Daniel Majling, režírovat má Michal Vajdička.

Bílou Vodu psala Kateřina Tučková deset let. Na téměř 700 stranách rozvíjí příběh řádové sestry Evaristy a zachycuje perzekuci řeholních řádů za komunistické totality. Zabývá se také historií podzemní církve a kněžským svěcením žen. Podle brněnských divadelníků kniha připomíná opomíjenou kapitolu totalitního bezpráví. Zároveň otevírá otázku nerovného postavení žen v církvi, potažmo celé společnosti.

Už díky starším románům Vyhnání Gerty Schnirch a Žítkovské bohyně se dvaačtyřicetiletá Tučková, původní profesí historička umění a kurátorka, zařadila k nejúspěšnějším současným českým spisovatelkám. Je nositelkou cen Magnesia Litera nebo Ceny Josefa Škvoreckého, její knihy jsou hojně překládány do dalších jazyků. Bílá Voda jí vloni vynesla Státní cenu za literaturu a ocenění Český bestseller. Nakladatelství Host v lednu oznámilo, že prodeje Bílé Vody překročily hranici 100 tisíc výtisků, čímž se stala nejprodávanějším titulem loňského roku. Kniha měla náklad 125 tisíc výtisků.

Video: Komunisté měli na likvidaci řeholnic systém. Chci jim vydobýt více respektu, říká Tučková

"Nejmladší řeholnice byly umístěny do továren a mladíci byli ponoukáni, aby je svlékli z roucha a převedli do civilu," popsala Kateřina Tučková v DVtv. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy