Z ministerstva kultury odešla dlouholetá náměstkyně pro živé umění Kateřina Kalistová

ČTK ČTK
9. 1. 2020 16:58
Na ministerstvu kultury skončila dlouholetá náměstkyně sekce živého umění Kateřina Kalistová, jinak členka ČSSD, které rezort vedený Lubomírem Zaorálkem momentálně spravuje.
Dosavadní náměstkyně ministerstva kultury Kateřina Kalistová.
Dosavadní náměstkyně ministerstva kultury Kateřina Kalistová. | Foto: ČTK

"Rozhodla se po dohodě ukončit své působení ke konci roku 2019," vysvětluje Michaela Lagronová, mluvčí úřadu. Ten má od minulého týdne jen tři místo dřívějších čtyř odborných náměstků. Na dvě pozice již se uskutečnila výběrová řízení.

Řízením sekce živého umění byl místo Kalistové pověřen Milan Němeček, který byl jejím zástupcem a jinak vede odbor umění, literatury a knihoven. Na pozici bude vyhlášen konkurz.

Absolventka pražské Právnické fakulty Univerzity Karlovy Kateřina Kalistová, která absolvovala stáže v Kanadě nebo Rusku, na ministerstvu kultury poprvé pracovala již v letech 2006 až 2007. Znovu se tam vrátila roku 2013, kdy začala vést sekci živého umění.

Předtím působila ve Filmovém festivalu pro děti a mládež Zlín nebo na ministerstvu práce a sociálních věcí, také byla členkou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, které v letech 2009 až 2014 předsedala.

Ministerstvo kultury kvůli úsporám dále nově sloučilo legislativní a ekonomickou sekci, čímž ušetří jedno místo náměstka. Ubylo i místo jednoho ze dvou politických náměstků, už na podzim odešel Alois Mačák, kterého si přivedl předešlý ministr Antonín Staněk. Naopak Jiří Vzientek politickým náměstkem zůstal.

Ze dvou konkurzů na místa odborných náměstků vítězně vyšli dosavadní náměstkové. Na místo náměstkyně pro řízení sekce legislativní a ekonomické podpory kultury výběrová komise jako nejvhodnější uchazečku doporučila Petru Smolíkovou. Na pozici náměstka pro řízení sekce kulturního dědictví a příspěvkových organizací porotci vybrali Vlastislava Ourodu. Oba tyto funkce dosud zastávali.

"Po dohodě s ministrem jmenoval oba vybrané kandidáty státní tajemník do funkcí tak, aby mohli předmětné sekce začít řídit od 1. ledna 2020," doplňuje mluvčí Lagronová.

Petra Smolíková na ministerstvu kultury pracuje od roku 1998, Vlastislav Ouroda od roku 2015.

V dubnu skončí mandát státnímu tajemníkovi ministerstva kultury Zdeňku Novákovi. Také na toto místo bude vypsán konkurz.

 

Právě se děje

Další zprávy