Kam člověka dožene svědomí. Klicperovo divadlo uvádí novou hru Floriana Zellera

ČTK ČTK
15. 10. 2022 9:18
Druhá premiéra sezony tuto sobotu 15. října čeká královéhradecké Klicperovo divadlo. Jeho umělecký šéf Pavel Khek režíruje hru Floriana Zellera nazvanou Bílý jelen. V hlavních rolích se představí Jiří Zapletal, Filip Richtermoc a Kamila Sedlárová.

Třiačtyřicetiletý francouzský dramatik, režisér a romanopisec Zeller na sebe v posledních letech upozornil filmem Otec s Anthonym Hopkinsem a Olivií Colmanovou v hlavních rolích. Letos na něj navázal Syn, ve kterém účinkují Hugh Jackman a Laura Dernová. Oba snímky vznikly podle jeho divadelních her, Zeller je sám režíroval.

Kromě scénářů a románů ale dál píše také divadelní hry. Ta, kterou si nyní vybralo královéhradecké divadlo, je jeho nejnovější, světovou premiéru měla pod názvem The Forest letos v únoru na prknech londýnského Hampstead Theatre. V českém překladu Michala Zahálky teď vzniklo její teprve druhé nastudování na světě.

Tématy jsou pravda, lež a to, kam člověka dožene svědomí. "Jedná se o značně náročný text, a to hned z několika důvodů. Zeller si důmyslně pohrává s různými žánry," předesílá dramaturgyně Lenka Smrčková. Podle ní je rozpětí široké, od klasické francouzské konverzační komedie přes detektivku po thriller. "Hru jsme vybrali i proto, že pro herce i celý náš tým představuje výzvu. Divákům může nabídnout něco jiného. Střídání žánrů vyžaduje velikou hereckou pohotovost a pravdivost," dodává.

Symbolika jelena má v různých kulturách mnoho významů. Tradičně je považován za krále lesů, představitele tvoření a obnovy, vznešenosti, moudrosti, životní síly a energie. "Shoz paroží představuje koloběh života, umírání a zrození. Jelen je spojován i s mužskou touhou, s ideálem něčeho dokonalého, ale často zakázaného. Zajímavostí je, že Česká republika má světové prvenství v počtu chovaných kusů bílého jelena," doplňuje mluvčí divadla Martin Sedláček.

V inscenaci se představí také nové posily souboru, Martina Czyžová a Martin Klapil. Hudbu složil William Valerián, kostýmy navrhla Agniezska Pátá-Oldak. Po uvedeních 15. a 19. října bude Bílý jelen znovu na programu 1. a 25. listopadu.

Klicperovo divadlo v sezoně 2022/2023 chystá šest premiér. První už má za sebou, byla jí adaptace románu Očarování od Hermanna Brocha. Následovat bude 10. prosince dramatizace bestselleru Vojtěcha Matochy Prašina. Příští rok v březnu divadelníci chystají Její pastorkyni v režii Diany Nečásek Šoltýsové. "Slibuje originální divadelní řešení a navíc po krátké odmlce přivede zpět na jeviště Klicperova divadla Pavlu Tomicovou, která před 27 lety hrála Jenůfu a nyní se vrátí v roli Kostelničky," avizuje umělecký šéf divadla Khek.

Pátou premiérou sezony se stane hra napsaná přímo pro Klicperovo divadlo. Půjde o novinku Reného Levinského nazvanou Celý život nestačí v režii Jana Friče. Diváci ji uvidí v květnu, zavede je do Podkrkonoší. Závěr sezony pak má patřit hře Tělo tajné agentky v režii Tomáše Dianišky. Věnuje se osudu "české Maty Hari", odbojářky Hany Krupkové, jež žila v letech 1921 až 1997.

Stejně jako jiné scény po celém Česku nyní Klicperovo divadlo hledá, jak uspořit na drahých energiích. Snížení počtu nasvícených zkoušek, kontrola využívání elektrických spotřebičů nebo řízení topení na základě aktuální venkovní teploty jsou jen některé kroky, oznámil už před časem mluvčí Sedláček. "Snažíme se, aby se nárůst cen energií nepromítl do vstupného. I v souvislosti s inflací chceme diváky spíš do divadla nalákat, a proto chceme ponechat vstupenky v cenově dostupné hladině," avizoval.

Divadlo už dříve vyměnilo světelné zdroje za úspornější varianty LED. "V létě jsme se snažili omezit využívání klimatizací v administrativní budově divadla, přistoupili jsme ke snížení teploty vody v bojlerech. Provedli jsme revizi využití elektrických spotřebičů a jejich redukci. Na scénách plánujeme snížení počtu svícených zkoušek a optimalizaci nastavení chlazení klimatizace v rámci představení," vypočítává mluvčí.

Divadlo zřizují město Hradec Králové a Královéhradecký kraj. "Máme za sebou dvě sezony, které narušila pandemie koronaviru. Letos na jaře, kdy došlo k rozvolnění opatření, a především během festivalu Regiony jsme si ale ověřili, že nám diváci zachovali přízeň a cestu zpět do divadel si našli," řekla před zahájením současné sezony ředitelka Eva Mikulková.

 

Právě se děje

Další zprávy