Kafkovu smrt připomene mše v Arše, humorná Proměna i kabaret

Kultura ČTK Kultura, ČTK
Aktualizováno 30. 5. 2014 10:54
Franz Kafka zemřel před 90 lety. Kafka Band pro něj přehraje v Arše album Das Schloss, ve Švandově divadle bude premiéra Proměny a vrací se i představení Divadla Sklep Piš, Kafka, piš.
Volker März: Prodaný Kafka (2009).
Volker März: Prodaný Kafka (2009). | Foto: dox

Praha - Pražský rodák Franz Kafka zemřel 3. června 1924 v rakouském Kierlingu u Klosterneuburgu. Za jedenačtyřicet let svého života stačil vytvořit dílo, které se stalo věčnou inspirací literátům po celém světě. Když k tomu připočteme blížící se stoleté výročí výročí vzniku románu Proces, je zvláště v Praze, co slavit.

Zádušní mše v Arše

„Chystáme velkou zádušní mši za Franze Kafku,“ říká spisovatel Jaroslav Rudiš, který vystoupí s Kafka Bandem v pondělí 2. června v Divadle Archa.

Kafka Band.
Kafka Band. | Foto: Kafka Band

Kafka Band Rudiš založil s Jaromírem Švejdíkem aka Jaromírem 99 původně proto, aby vytvořili soundtrack ke komiksu, který Švejdík nakreslil a vydal společně s Davidem Mairowitzem podle románu Zámek. "Během pauz mezi kreslením komiksu jsem byl hodně napuštěný atmosférou příběhu, ale věděl jsem, že jen sám na kytaru hrát nemůžu. Nejdřív mě napadlo, že by šlo o produkci v němčině, proto jsem požádal o spolupráci Jaroslava Rudiše. Celý projekt Kafka Bandu je ale vytvořený na základě objednávky z Německa, nešlo o spontánní rozhodnutí," řekl Švejdík v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Kafka Band: Ankunft - Příchod
Kafka Band: Ankunft - Příchod

"V Arše přehrajeme celý Zámek. Máme připraveno i pár nových skladeb, které vznikly na základě Kafkových povídek,“ dodal před koncertem.

V kapele Kafka Band se sešli spřátelení hudebníci z Umakartu, Tata Bojs, Priessnitz a Lesní zvěře a Kafkovy zhudebněné texty, které Rudiš čte, Švějdík zpívá, vydali letos na jaře i na albu Das Schloss. V Česku koncertují jen vyjímečně, hráli ale už ve Stuttgartu, Amsterdamu, Mnichově a Salzburgu.

Proměna o mužské vzpouře

Jako černou komedii o mužské vzpouře uvede Kafkovu Proměnu Švandovo divadlo v Praze. Nejznámější povídku Franze Kafky tu nastudoval režisér Dodo Gombár. Premiéra se uskuteční 31. května.

Proměna.
Proměna. | Foto: Švandovo divadlo

"Uvádíme inscenaci o vzpouře proti očekávání doma, v práci i ve vlastní hlavě. O tom, jak úsměvné jsou všechny naše plány a jak hlasité mohou být naše sny," říká Gombár.

Dramaturgyně inscenace Lucie Kolouchová akcentovala v inscenaci nelítostnou sondou do rodinných vztahů. "Rozhodli jsme se do vnímání Franze Kafky vnést více humoru, než je obvyklé. Zajímali nás lidé v mezních situacích. Řehoř, který se jednoho dne prostě rozhodne, že už má všeho dost a uzavře se do sebe, na druhé straně jeho rodina, která léta žila na jeho úkor a najednou se musí postarat o zdroj příjmů i o svého nemohoucího syna," uvedla.

Proměna.
Proměna. | Foto: Švandovo divadlo

Řehoře Samsu ztvární Marek Pospíchal, v dalších rolích se představí Martina Krátká, která v roli Sestry v souladu s Kafkovým textem hraje na housle, Kristýna Frejová jako Matka ji doprovodí na kytaru a Otec v podání Petra Vaňka se ujme akordeonu.

Proměny se dočká i Velký sál Švandova divadla, kde diváky poprvé pozvou na scénu, zatímco herci ovládnou hlediště - přízemí, lóže i balkón.

Absurdní KafKabaret

V předvečer výročí Kafkovy smrti (2. června) se uskuteční také premiéra představení Franz KafKABARET, které se ponese v duchu německého meziválečného kabaretu.

Inscenaci připravil soubor Sektor pro hosty. S odkazem na výročí Kafkova úmrtí má podtitul Happy Deathday, Dear Franz a je inspirována jeho životem a dílem. Představení se bude uvádět už od 29. května do 2. června (slavnostní premiéra) česky a 4. až 12. června anglicky.

Martin Falář, režisér KafKabaretu.
Martin Falář, režisér KafKabaretu. | Foto: 2media

Představení vypráví příběh upadající kočovné kabaretní společnosti, která se ve svém každodenním boji o přežití snaží diváky zabavit proměnami v brouka, soudními řízeními či letními produkcemi z Oklahomy. Inscenace spojuje Kafkovu silnou obraznost, humor, absurditu i existenciální přesah.

„Kafka ve svém díle čtenářům nenabízí objektivní pohled na svět, ale metaforické vyjádření svých prožitků a duševních stavů. A protože jeho základním stavebním kamenem je absurdita v pohledu na svět, budeme stejnou absurditu uplatňovat vůči Kafkovi. Chceme z něj představit témata, která jsou v jeho dílech většinou opomíjena, jako je láska, radost ze života či pocity štěstí," říká režisér inscenace Martin Falář.

Piš, piš

Součástí připomínek výročí Kafkova úmrtí je také obnovená premiéra představení Divadla Sklep Piš, Kafka, piš, která je na programu 3. června od 19:30 hodin v La Fabrice.

Franz Kafka
Franz Kafka | Foto: Aktuálně.cz

Svérázné dílo odkazuje ke známé i neznámé tvorbě Franze Kafky, jeho korespondenci, situacím popsaným v Denících i životopisným vzpomínkám.

"Piš, Kafka, piš je kolážové představení čtyř lidí, kteří mají v oblibě Franze Kafku. Já miluju Kafkův deník a jeho dopisy, nejvíc Mileně Jesenské. Ten, který jsem z této korespondence zpracovala, zpívám na desce a zní i v představení. Kafka ho psal blízko smrti, slova v něm byla jednoduchá, ale velmi silná," řekla před časem k představení Monika Načeva.

 

Právě se děje

Další zprávy