John Cleese: Smyslem života je se bavit, kultura rušení to nechápe

Reuters Reuters
22. 7. 2020 8:00
Britský komik John Cleese nemá čas na politickou korektnost ani takzvanou kulturu rušení. Co se stavu světa týče, bývalá hvězda Monty Python jej označuje za naprosto beznadějný.
John Cleese vloni v říjnu oslavil osmdesátiny.
John Cleese vloni v říjnu oslavil osmdesátiny. | Foto: Shutterstock

Osmdesátiletý Angličan v těchto dnech připravuje live-stream, který odvysílá příští neděli 2. srpna z Londýna. Slibuje "stručný výběr peruánských pohřebních písní" i odpovědi na dotazy z publika.

Pořad nazvaný Why There is No Hope (Proč nezbývá naděje) popisuje Cleese za částečně přednášku a částečně streamovaný komediální stand-up. Jedná se o experiment, kvůli pandemii nového typu koronaviru bude natočen s minimálním počtem diváků v sále, což vyžadují hygienická opatření.

Herec, komik, spisovatel a producent je možná nejznámější rolí neurvalého hoteliéra Basila Fawltyho v seriálu Hotýlek, který britská televize vysílala v 70. letech minulého století, nebo jako člen takzvaného Ministerstva švihlé chůze, jednoho z absurdních skečů komediálního uskupení Monty Python.

Minulý měsíc Cleese označil veřejnoprávní britskou BBC za "zbabělou", když ta ze své streamovací služby dočasně odstranila epizodu Hotýlku z roku 1975, která zesměšňovala Němce či druhou světovou válku a obsahovala rasistickou narážku.

Tato kultura rušení "nechápe hlavní smysl života, kterým je se bavit," míní Cleese. Naráží tím na širší společenský trend z poslední doby, kdy jsou některá díla či lidé ostrakizováni kvůli svému chování, výrokům či postojům.

"Všechno, co je vtipné, je kritické. Když je někdo dokonale vlídný, inteligentní, přizpůsobivý a vždycky se chová slušně, pak prostě není vtipný. Komičnost je spojená s lidmi, kteří se takhle nechovají, třeba Trumpem," dodává Cleese v narážce na současného amerického prezidenta.

V souvislosti s politickou korektností je podle Cleese problematické, když se komici "musí přizpůsobovat tomu, co nám říkají ti nejcitlivější, nejkřehčí a nejméně stoičtí, nejméně emocionálně stabilní lidé", tvrdí.

Livestream, který Cleese odvysílá 2. srpna z londýnského sálu Cadogan Hall, bude na místě sledovat zhruba 50 lidí dodržujících dostatečné rozestupy.

Johnu Cleeseovi prý nevadí, že akce bude tak komorní. "Jednou jsem měl na Novém Zélandu takové publikum, že se ani jednou nezasmáli," uzavírá.

 

Právě se děje

Další zprávy