Je otázkou času, než nás to finančně položí. Divadlu hrozí platební neschopnost

ČTK ČTK
22. 9. 2020 14:26
Druhá vlna šíření koronaviru znamená pro brněnské divadlo Buranteatr nejistotu, nutnost neustálých změn a obavy o budoucnost.
Umělecký šéf Buranteatru Juraj Augustín na snímku z roku 2017.
Umělecký šéf Buranteatru Juraj Augustín na snímku z roku 2017. | Foto: ČTK

Podle uměleckého šéfa Juraje Augustína kulturní instituce buď zavřou kvůli vládním opatřením, nebo budou dokola přerušovat provoz z důvodů lokálních omezení a karantén herců či produkčního týmu.

"Toto nebezpečí už velmi intenzivně pociťujeme dnes," říká Augustín.

"Každou chvíli omezujeme provoz, posouváme akce, hledáme náhrady, dělíme týmy a řešíme kolize. Je otázka, jak dlouho v takovém režimu zvládneme fungovat a jak drasticky se to odrazí na příjmech. Také máme obrovskou obavu z toho, že případná další pomoc a kompenzace ztrát nemusí vůbec dorazit," popisuje Augustín.

V první vlně nezávislý profesionální Buranteatr podpořilo město Brno, díky němuž divadlo nepřišlo o personál a prostor. Výsledky žádostí o podporu podaných na ministerstvo kultury zatím Buranteatr nezná.

Pokud se bude epidemiologická situace zhoršovat, je prý jen otázkou času, kdy to Buranteatr "finančně položí", nastiňuje umělecký šéf.

"Aktuálně jsme na hranici platební neschopnosti a nutně si potřebujeme vlastní činností vykompenzovat deficit, který způsobila první vlna. Pokud o tuto možnost výdělku přijdeme, čeká nás ten nejčernější scénář," vysvětluje Augustín. Obává se také, že i když vláda divadla nezavře, návštěvnost klesne kvůli obavám z nákazy nebo karanténám diváků.

"Z našeho pohledu je návštěva divadla bezpečná a děláme maximum pro to, aby se tak u nás diváci i cítili: vše pravidelně dezinfikujeme, personálu i divákům měříme při vstupu teplotu, pokladna je chráněná plexisklem a celé divadlo je v rouškách," vypočítává Juraj Augustín.

Nová sezona se spoustou akcí přesunutých z jara se v Buranteatru rozbíhala nadějně, pak ale v Česku začalo přibývat nakažených. Roli sehrálo i opatření, podle kterého lze prodávat lístky jen na sezení. Kvůli tomu Buranteatr zrušil reprízy představení Deep Shit, při němž se diváci pohybují po sále s performery.

"V inscenaci nemáme jeviště jako takové, nejsou zde ani židle, a nebyli bychom tedy schopni vyhovět požadavkům na určená místa k sezení a na dvoumetrový odstup mezi diváky a performery a zároveň zachovat plnohodnotný divácký zážitek," doplňuje manažerka divadla Dagmar Husárová.

 

Právě se děje

Další zprávy