Jako zažít autonehodu. Dox uvedl inscenaci francouzského umělce

ČTK ČTK
9. 9. 2021 18:40
Francouzský umělec Franck Vigroux ve středu v pražském Centru současného umění Dox uvedl své dílo nazvané Flesh, jež spojuje hudbu, video, tanec a světlo. Inspirací k němu se stala autorova zkušenost s autonehodou, především okamžik, který následuje po šoku z nárazu. Představení se opakuje ve čtvrtek večer.

Jako inspirace Vigrouxovi posloužil též kontroverzní román Bouračka anglického spisovatele J. G. Ballarda, sci-fi o fascinaci rychlostí a automobilovými nehodami, při nichž protagonisté dosahují sexuálního vyvrcholení.

Diváci zažili halucinační cestu do apokalyptické atmosféry. Vigroux navodil pocit autonehody, jejímž následkem se v hlavě řidiče otevře prázdný, neměnný, mírumilovný prostor, kde je slyšet píseň nelidského hlasu.

Kromě tohoto rozpínajícího se prostředí se pomalu viditelným stává místo, kde došlo ke kolizi, ztracené v široké dálniční křižovatce. Vraky vozidel získávají podobu pohybujících se objektů, z dálničních viaduktů se stávají gigantičtí golemové, automobilové motory jako by se vznášely nad mořem sněhu nebo oblaky.

Franck Vigroux v Česku vystoupil už v prosinci 2016 s německým klavíristou Reinholdem Friedlem v projektu Tobel. Nyní se osmačtyřicetiletý Francouz představil nejen v roli radikálního skladatele elektronické hudby, ale také coby režisér a vizuální umělec.

Páteří inscenace Flesh je hudba. Skládá se ze široké škály živých tónů: elektronických beatů, vokálů i staromódního zvuku cembala. Protipól tvoří mluvená píseň Bena Millera vyprávějící o putování tří postav ve fantasmagorickém prostoru. A kromě drsných elektronických a mechanických zvuků omotávaných kolem minimalistických rytmů používá Vigroux jako zvukovou materii také ticho.

"DOX se zaměřuje na tvorbu etablovaných umělců z celého světa, kteří překračují hranice jednotlivých uměleckých disciplín, vynikají nezaměnitelným tvůrčím rukopisem a divákům přinášejí silný zážitek. Taková je také tvorba elektronického skladatele, režiséra a vizuálního umělce Francka Vigrouxe," říká Viliam Dočolomanský, programový ředitel pro živá umění Doxu.

Vigroux je současně hudebníkem, skladatelem, producentem, experimentálním DJem, performerem a režisérem. Vystupuje v moderních halách, prostorech současného umění i rekultivovaných ruinách a opuštěných industriálních objektech.

Inscenaci Flesh uvádí DOX dva večery. | Video: DOX
 

Právě se děje

Další zprávy