Jako Netflix nebo HBO, ale se záznamy divadelních her. Vznikl český portál Dramox

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 10. 2020 20:06
Podobně jako si lze předplatit sledování filmů a seriálů v televizi či na počítači, funguje od tohoto úterý nový český videoportál Dramox. Nabízí záznamy divadelních představení v době, kdy kvůli pandemii koronaviru divadla letos již podruhé musela přestat hrát.
K nejžádanějším titulům patří Příběhy obyčejného šílenství z Dejvického divadla.
K nejžádanějším titulům patří Příběhy obyčejného šílenství z Dejvického divadla. | Foto: Markéta Válková

Dramox zatím zahrnuje čtyři desítky her od 30 scén včetně Dejvického divadla v Praze nebo brněnské Husy na provázku. Jednotlivé hry z nabídky si uživatelé mohou pustit v libovolnou dobu.

55 procent z předplatného služba pošle zpět tvůrcům, říká jeden ze zakladatelů Martin Zavadil. Měsíční předplatné stojí 299 korun, roční 2990 korun. Videotéku je zatím možné vyzkoušet zdarma na sedm dnů, po zadání platné e-mailové adresy však uživatel musí poskytnout údaje o své platební kartě.

Podle Hospodářských novin peníze půjdou konkrétním tvůrcům dle sledovanosti. "Například pokud někdo uvidí jen hry z jednoho divadla, tato scéna dostane celý podíl z jeho předplatného. Pokud divák zhlédne 100 představení z různých divadel, částka se mezi ně poměrně rozdělí. Uživatelé budou moci zároveň podpořit přímo jednotlivá divadla nad rámec svého paušálu. Z těchto peněz si Dramox nebude nechávat ani korunu," popsaly Hospodářské noviny.

Zakladatelé služby počítají řádově s tisícovkami předplatitelů. Většinu nabízených inscenací zatím tvoří záznamy pořízené Českou televizí, přičemž právě poplatek televizi za poskytnutí záznamů byl jednou ze vstupních investic do portálu.

Časem však chce Dramox pořizovat vlastní záznamy a využívat co nejvíc kamer i prostřihů. V plánu jsou také záznamy baletu, muzikálu či opery.

Předplatné Dramoxu stojí o něco víc než třeba účet na Netflixu, který lze pořídit za 199 korun za měsíc. Videotéka HBO GO vybírá 159 korun měsíčně, filmové kanály HBO s premiérami filmů stojí od 235 korun měsíčně.

V předplatném Dramoxu je zahrnuta i podpora divadelních tvůrců. Zájemci mohou prostřednictvím služby podpořit divadla i nad rámec předplatného. Divadla sice nepočítají s tím, že jim Dramox nahradí výpadek tržeb, jakoukoli pomoc ale vítají. "Ještě nevíme, jak velká bude, protože Dramox teprve startuje. Budeme si muset počkat, ale určitě je to něco, co nám alespoň trochu uleví," řekla Hospodářským novinám ředitelka Dejvického divadla Blanka Cichon.

V knihovně Dramoxu je možné zhlédnout představení Dejvického divadla v Praze, královéhradeckého Klicperova divadla, libereckého Divadla F. X. Šaldy, Divadla J. K. Tyla v Plzni, Městského divadla Zlín nebo brněnské Husy na provázku. Zatím naopak chybí pražské Národní divadlo, Divadlo na Vinohradech či Divadlo pod Palmovkou.

Zakladatelé slibují, že každý měsíc budou přidávat nová představení. Začali činoherními a loutkovými, protože na ně bylo nejjednodušší získat práva.

V nabídce portálu se momentálně nachází inscenace Ženitba z Divadla Na Jezerce, Lhář z Divadla v Dlouhé, Rozmarné léto v podání Divadla v Celetné či Velvet Havel a Zlatá šedesátá aneb deník Pavla J. z Divadla Na zábradlí. K nejpopulárnějším záznamům patří Černá díra, Teremin a Příběhy obyčejného šílenství, všechny tři z Dejvického divadla, nebo Pes baskervillský z Jihočeského divadla.

Dramox chce uvádět také archivní inscenace nebo ty, které už mají po derniéře. Diváci se rovněž budou moci dostat k představením, která jsou běžně vyprodaná.

Zakladatelé služby musí jednat se všemi držiteli autorských práv, ti jsou však v době koronaviru většinou vstřícní. Před několika dny tak Dramox získal například práva ke dvěma inscenacím her Milana Kundery.

"Chceme dostat divadlo blíž lidem a umožnit jim trávit s ním víc času, než mohli doposud," říká jeden ze zakladatelů Martin Zavadil. "Věřím tomu, že Dramox přitáhne víc lidí k divadlu. Stejně jako předtím přitáhly obdobné služby víc lidí k filmům nebo poslechu hudby," doplňuje.

Kromě Zavadila, který v minulosti pracoval pro Creative Dock, jsou zakladateli Dramoxu ještě Radim Horák a Martin Hájek, internetový podnikatel a majitel značky Livesport, jež nabízí celosvětově populární přehled živě aktualizovaných sportovních výsledků nebo agregátor sportovních zpráv.

Podle Hájka může každé živé představení oslovit jen omezené publikum, zatímco Dramox má potenciál zasáhnout diváky v celém Česku. "Že služba, která nabídne představení on-line, chybí, jsem ještě více vnímal v době prvního lockdownu," řekl Hájek, který divadelní videotéku připravoval pět měsíců. Původně ji chtěl spustit okolo Vánoc, vzhledem k aktuálnímu uzavření divadel v celé republice plán uspíšil. Také proto Dramox teprve za čas zprovozní aplikace pro chytré televize a mobilní telefony.

Další ze zakladatelů portálu Radim Horák dříve pomáhal spustit videoportál televize Nova Voyo.cz a vlastní firmu Weemazz 2.0, která pro vlastníky autorských práv odstraňuje z internetu nelegální kopie jejich děl. To by se podle zakladatelů mohlo dít i prostřednictvím Dramoxu.

Jak připomínají Hospodářské noviny, divadlům se ztráty snaží kompenzovat i vláda. Zavřeným scénám stát proplatí sto procent mezd a odvodů jejich zaměstnanců až do výše 50 tisíc korun. Živnostníci mezi divadelníky, kteří nemají hlavní pracovní poměr, mají nárok na příspěvek 60 tisíc korun z programu Covid kultura.

 

Právě se děje

Další zprávy