Jako Kolumbus nikdy neví, kam dopluje. Na plzeňský festival míří režisér Lepage

ČTK Kultura ČTK, Kultura
25. 8. 2022 15:00
Třicáté výročí oslaví Mezinárodní festival Divadlo, který se v Plzni uskuteční od 14. do 21. září. Představí hosty z Kanady, Švýcarska, Litvy či Maďarska, stejně jako výběr toho nejlepšího z domácích jevišť. Uvede inscenace slavných režisérů Roberta Lepage, Christopha Marthalera a Viktora Bodóa nebo humorné zamyšlení nad kapelou The Rolling Stones.

K hlavním lákadlům patří česká premiéra inscenace světoznámého kanadského režiséra a dramatika Roberta Lepage. Čtyřiašedesátiletý rodák z Québecu, jenž byl před sedmi lety hostem Pražského Quadriennale, přiveze vlastní sólový projekt nazvaný 887. Jmenuje se podle čísla obytného činžovního domu na québecké ulici Murray Avenue, kde autor vyrůstal.

V novince se vyrovnává s otázkou paměti a zapomínání. "Na jevišti se objevuje miniaturní replika jeho rodného domu a ta se díky magii divadla i nejnovějších možností vizuální techniky stává palácem paměti, výchozím bodem vzpomínek především na dětství v bouřlivých 60. letech ve frankofonní Kanadě," popisuje dramaturgyně Jitka Sloupová.

Lepage je všestranný umělec. Hraje, píše divadelní hry, režíruje filmy i divadlo. Svébytně zpracovává témata ze soudobých dějin. Začínal jako avantgardista, dnes jeho projekty překračují hranice žánrů a boří zažité normy, zejména díky novým technologiím.

Mezi jeho nejvýznamnější díla patří divadelní hry Sedm pramenů řeky Ota a Dračí trilogie, sólové představení Odvrácená strana Měsíce, filmová projekce The Image Mill měřící 600 metrů na šířku a 30 metrů na výšku, dále zážitkové představení Knihovna v noci nebo opery Faustovo prokletí a cyklus Prsten Nibelungův od Richarda Wagnera. Ten Lepage v newyorské Metropolitní opeře roku 2010 uvedl na scéně vážící 34 tun, jež málem pobořila jeviště. Inscenace za 16 milionů dolarů byla díky přenosům z Met k vidění také v českých kinech, vzbudila však rozpaky. Deník New York Times ji označil za katastrofu.

Met později do českých biografů přenášela též Lepageovu verzi opery Bouře od Thomase Adèse, kterou pojal jako divadlo na divadle odehrávající se v milánské opeře La Scala, tedy ve městě, odkud byl v Shakespearově předloze vyhnán vévoda Prospero.

V jiných svých operních režiích Lepage přenesl Život prostopášníka od Igora Stravinského do Ameriky 50. let minulého století s černobílými televizory a neony v duchu Las Vegas. Operu Slavík od téhož skladatele zrežíroval s vietnamskými loutkami, představení Eonnagata pro tanečnici Sylvii Guillemovou pojal jako poctu japonskému tradičnímu divadlu kabuki.

Trailer z inscenace 887, jak ji Robert Lepage uvedl v divadelním komplexu The Lowry v anglickém městě Salfordu. Foto: Érick Labbé | Video: The Lowry

Kromě toho Kanaďan režíroval turné popového hudebníka Petera Gabriela, které se zastavilo v Praze, či představení novocirkusového souboru Cirque du Soleil. "Divadelní režie je velmi dobrodružná a velmi strastiplná, ale když patnáctkrát spadnete na hubu, pošestnácté už to tolik nebolí. Zpětně si uvědomujete, že některé nápady zůstaly na půl cesty," sdělil Lepage před lety Hospodářským novinám.

"Říká se, že režisér má být jako kapitán lodi. Já jsem asi ze všeho nejvíc Kryštof Kolumbus. Nikdy nevím, kam dopluji," dodal. Jeho novinku 887 uvidí diváci v plzeňském Novém divadle 14. a 15. září.

K dalším hostům festivalu patří švýcarské divadlo Vidy z Lausanne. Přiveze inscenaci Ani ponětí režiséra Christopha Marthalera. Pracuje s útržky děl spisovatele Georgese Pereca či malířů a literátů Henriho Michauxe nebo Kurta Schwitterse. "Ocitáme se v absurdním světě plném posmutnělého humoru a hudby na pomezí surrealistického kabaretu a pantomimy," uvádí Michal Zahálka, člen dramaturgické rady festivalu.

Litevská scéna Valstybinis Jaunimo Teatras, v překladu Státní divadlo mladých, adaptovala Povídky z Vídeňského lesa od dramatika Ödöna von Horvátha. V režii Yany Rossové vyprávějí o počátcích nacismu v Rakousku.

Bizarní, temnou, hororovou a kontroverzní inscenaci Shaxpearova myčka na ulici Kertész, což je současná adaptace Romea a Julie v režii Viktora Bodóa, představí budapešťské divadlo Örkény István Színház. V hudebně a choreograficky vybroušené inscenaci se objeví zmrazená mrtvola, kosti, zvratky, plivance, nahota, vulgarity, zlomené prsty, drogy, míchání jedů, alarmující zvukové efekty či několik litrů umělé krve, vypočítávají tvůrci. "To vše však neodradilo maďarské diváky ani kritiky. Novinka provokativního režiséra se stala beznadějně vyprodaným hitem a byla oceněna jako nejlepší maďarská inscenace roku," doplňuje dramaturgyně Jitka Sloupová.

Slovenské národní divadlo představí v Plzni zamyšlení nad rockovou hudbou a skupinou The Rolling Stones. V projektu Než přijdou Stouni… se osobní rovina tvůrců a herců míchá s tou fiktivní. Vyznání aktérů z lásky k renomované kapele doplňují dramatické situace, které se odehrávají těsně před očekávaným koncertem.

Český program festivalu Divadlo zahrnuje vše od divácky atraktivních inscenací po experimenty či alternativní produkce. Plzeňští uvidí například pražské Dejvické divadlo, Divadlo v Dlouhé, Divadelní spolek Jedl a Divadlo Na zábradlí, dále ostravskou Komorní scénu Aréna, brněnské Divadlo Husa na provázku, královéhradecké Divadlo Drak či místní Divadlo J. K. Tyla.

Hlavní program tradičně doplní sekce Johan uvádí v prostoru Moving Station, bezplatná představení pod širým nebem, výstavy či diskuse. Festival potrvá do 21. září.

 

Právě se děje

Další zprávy