Husa na provázku zahájila sezonu. Divadelníci vyrazili do ulic

ČTK ČTK
10. 9. 2022 11:21
Brněnská Husa na provázku tento pátek vstoupila do Času srdce, jak nazývá svou novou sezonu. Divadelníci v ní vyzdvihnou sílu empatie, humoru i hrdinek všedního dne. Nabídnou čtyři premiéry. Při pátečním zahájení sezony vyrazili do ulic, zpívali v tramvaji, u rušného dopravního uzlu Česká i před divadlem na Zelném trhu.

"V nové sezoně chceme diváky povzbuzovat a inspirovat nečekanými autorskými pohledy na fascinující potenciál lidské spolupráce a solidarity, na sílu empatie, humoru i tvůrčího slova, jakož i na zdánlivě všední projevy ženského hrdinství," avizuje umělecký šéf brněnské scény Martin Sládeček.

První premiérou sezony se v listopadu stane Vykouření režírované Jiřím Havelkou. Divadelníci se tímto způsobem vrátí ke čtyři roky starým událostem kolem brněnského uvedení kontroverzních her Naše násilí a vaše násilí a Prokletí chorvatského režiséra Olivera Frljiče na festivalu Divadelní svět Brno.

Proti představení hostujících umělců se tehdy vzedmula nebývalá vlna odporu, někteří věřící hru označili za svatokrádežnou a představení přerušila skupina lidí kolem hnutí Slušní lidé. V sále nebylo daleko k fyzickému konfliktu. Tehdejší kardinál Dominik Duka dokonce podal žalobu, kterou však soud zamítl. Připravovaná inscenace má provázkovské jeviště prostřednictvím osvobodivé síly humoru "vykouřit" ve smyslu očistit.

Režisérka Anna Klimešová pro Husu na provázku připravuje inscenaci nazvanou Pozdravuju a líbám vás všecki. Propojí prožitky českých emigrantů s příběhy novodobých nomádů. Při tom prozkoumá hranice empatie i možnosti dialogu mezi různými kulturami.

V adaptaci dramaturgyně Terezy Marečkové a režii Anny Davidové na sklepní scéně ožije intimní korespondence básníků Ingeborg Bachmannové a Paula Celana. Tato inscenace se jmenuje Čas srdce.

Sezonu pak zakončí mezinárodní spolupráce. Inscenaci Hrdinky režíruje mladá Běloruska Palina Dabravolská. Zaměří se na inspirativní příběhy hrdinek.

"V běloruských protestech proti diktatuře prezidenta Lukašenka patří centrální role ženám. Jejich síla, odvaha a semknutost jsou ohromující. Poskytnout tvůrčí zázemí režisérce, která nemůže ve své zemi tvořit, považujeme nejen za smysluplné, ale i nesmírně inspirativní," vysvětluje dramaturgyně Viktorie Knotková.

K připravovaným novinkám patří také nová podoba amatérského souboru Studio Dům. Místo dětí v něm budou účinkovat senioři.

 

Právě se děje

Další zprávy