Husa na provázku uvádí Chazarský slovník, jiná brněnská divadla ruší představení

ČTK ČTK
20. 1. 2022 14:00
Po odkladu způsobeném šířením koronaviru brněnské Divadlo Husa na provázku dokončilo inscenaci Chazarský slovník. Režíruje ji Jan Mikulášek na základě stejnojmenného postmoderního románu Milorada Paviče. Premiéra se koná příští úterý 25. ledna. Jiná brněnská divadla naopak kvůli další vlně epidemie odkládají představení.
Snímek z brněnské adaptace Chazarského slovníku, kterou připravuje Husa na provázku.
Snímek z brněnské adaptace Chazarského slovníku, kterou připravuje Husa na provázku. | Foto: David Konečný

Husa na provázku pojímá Chazarský slovník jako chválu rozmanitosti, která může nejen rozdělovat, ale také spojovat.

Dnes již nežijící srbský spisovatel Pavić románu vtiskl neobvyklou formu lexikonu. Prolíná fakta a mýty o Chazarech a jejich raně středověké říši, která se rozkládala na pomezí východní Evropy a Asie, s vlastní imaginací a soudobými motivy. Kniha vyšla ve verzích pro ženy a muže, které se však liší jediným odstavcem. Lexikon zároveň tvoří tři knihy: křesťanská, islámská a hebrejská.

Podle dramaturgyně Kateřiny Menclerové je Chazarský slovník "gurmánským zážitkem", poezií v próze a prózou ve slovníku, navíc s trochou detektivních prvků. "Na Provázku jsme před pár měsíci svorně propadli myšlence nechat na jevišti ožít alespoň zlomek z těch stovek příběhů, obrazů a především současných témat," popisuje.

Chazarský slovník vypovídá mnohé také o současnosti. "Reflektuje realitu rozdrobenou do dílčích pravd, čtenáře zpochybňuje na každém kroku, vyzývá ho k vlastní aktivitě, neumožňuje mu románem vykročit umetenou cestičkou jedné interpretace, na niž by bylo možné se spolehnout. A přesto hovoří o odvěké touze člověka po ztracené jednotě, po světě vyrůstajícím z rozmanitosti, která spojuje," doplňuje Menclerová.

Na vizuální podobě inscenace s režisérem Mikuláškem spolupracoval scénograf Marek Cpin. Představí se většina souboru, kromě známých tváří také nová posila, absolventka brněnské akademie Zdislava Začalová. Po úterní premiéře se nejbližší reprízy konají 11. a 12. února, následně 17. února brněnské divadlo představí inscenaci na hostování v pražském Divadle Archa.

Chazarský slovník zatím zdárně spěje k premiéře navzdory tomu, že jiná brněnská divadla ruší představení kvůli nástupu nové pandemické vlny vyvolané variantou koronaviru omikron.

Činohra Národního divadla Brno kvůli karanténě v části souboru zrušila všechna představení do neděle. Konkrétně šlo o inscenace Mars, Saturnin, Leopoldstadt, Nikdo a Hana. "Vstupenky můžete vyměnit za jiný termín představení stejné inscenace, dárkové poukazy, nebo je vrátit," informovali divadelníci na sociálních sítích. Program na příští týden zatím zůstává v platnosti, včetně premiéry Večera tříkrálového.

Kvůli nemoci mění program i Městské divadlo Brno. Středeční inscenaci Bella Figura nahradilo První rande, čtvrteční repríza Belly Figury se odkládá. "Bude uvedena v náhradním termínu, o kterém bude diváky včas informovat komerční oddělení," sdělila mluvčí.

Vynucenou změnu ve čtvrtek ohlásilo též Divadlo Radost. "S politováním musíme oznámit, že premiéra Krásky a zvířete se z důvodu nemoci protagonistky ruší," řekla manažerka divadla Zuzana Dubová.

Už několikrát pak Divadlo Polárka kvůli koronaviru odkládalo inscenaci Tobiáš Lolness. "V tuto chvíli je plánována na 25. a 27. ledna," potvrzuje vedoucí divadla Natálie Pelcová. Divadelníci zatím s termínem počítají, přestože také Polárka poslední dny řešila karanténní problémy a rušila představení.

 

Právě se děje

Další zprávy