Hurvínek vítal školní rok. Chodí 90 let do čtvrté třídy, už ho to otravuje, říká umělecký šéf Klásek

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
7. 9. 2016 12:02
Přestože je Hurvínkovi už 90 let, je to velmi neúnavný oslavenec. Svou narozeninovou párty protáhl na celý rok. Přesně tak dlouho trvají oslavy jeho devadesátin v Praze a Chrudimi. Nyní notorický čtvrťák a nepřítel školy Hurvínek zpříjemňoval dětem začátek školního roku. Čeká ho ovšem i akce na mezinárodní den seniorů. "Vždyť mu je devadesát, tak je to také senior," vysvětlují organizátoři.
Spejbl a Hurvínek
Spejbl a Hurvínek | Foto: archiv Divadlo Spejbla a Hurvínka

Postavička Hurvínka, který společně se Spejblem tvoří nejslavnější českou loutkovou dvojici, oslavila v letošním roce 90. výročí svého narození. Při této příležitosti otevřelo chrudimské Muzeum loutkářských kultur dvě výstavy věnované oslavenci a pořádá množství doprovodných akcí.

"Hurvínek je nejznámější česká loutka. My jsme nejznámější české loutkářské muzeum, tak jsme se dohodli s Divadlem Spejbla a Hurvínka na spolupráci a rozhodli jsme se, že Hurvínkovy narozeniny oslavíme společně," přibližuje spolupráci ředitelka chrudimského loutkářského muzea Simona Chalupová.

Velká hurvínkovská výstava se připravovala dva roky. Nejdřív zavítala do Chrudimi, v říjnu se přesune do Prahy do Muzea hlavního města Prahy.

Patrně nejvzácnějším exponátem jsou prapůvodní Spejbl s Hurvínkem, s nimiž hrál ještě Josef Skupa.

"Málokdo ví, že Hurvínek měl být původně jen 'vylepšený' Spejbl. Řezbář Karel Nosek ho obohatil například o pohyblivé oči, loutka byla také menší a lehčí, lépe se vodila. Když pak ale dali při představení obě loutky vedle sebe, lidé říkali, že to musí být otec a jeho syn," vypráví Břetislav Oliva z oddělení propagace chrudimského muzea.

"Letošek jsme nazvali 'Hurvínkův rok' a slavíme jeho narozeniny nejrůznějšími akcemi přes celý rok," říká ředitelka Simona Chalupová. Součástí celoročního programu byla vystoupení Divadla Spejbla a Hurvínka i závody na koloběžkách na Den dětí.

Po začátku školního roku muzeum přichystalo program S Hurvínkem za školou. "Chtěli jsme, aby zejména dětští návštěvníci muzea mohli rozptýlit chmury z opětovného začátku školních povinností s oblíbeným hrdinou, o kterém je známo, že si ze školy nebo otcovské autority často a rád nepokrytě tropí žerty," říká k akci Břetislav Oliva, který celé dopoledne chodil po muzeu v převlečení za Hurvínka.

Když kvůli rozhovoru na chvíli odložil velkou hurvínkovskou hlavu, několik dětí se rozplakalo, protože zjistilo, že jde o "falešného Hurvínka" a že se svým hrdinou zase osobně nemluvily.

"Hurvínek do školy chodí dlouho, pořád a nerad, takže je to rozhodně nosné téma. Tematika je ryze školní, ale děti ho mají rádi, takže jim to nevadí," říká spoluautorka programu Olga Havlíková.

Hurvínek školu nesnáší, Mánička je šprtka

Součástí akce S Hurvínkem za školou byla i krátká vystoupení Divadla Spejbla a Hurvínka. V nich si například nezbedný syn stěžuje, že se ho paní učitelka stále na něco ptá. Nicméně ji prý nechává, aby si na to přišla sama.

"On už devadesát let chodí do čtvrté třídy, takže už ho to trochu otravuje," říká Martin Klásek, umělecký šéf souboru a interpret Spejbla a Hurvínka. "Štve ho, že pořád musí do školy a že je Mánička šprtka a pořád ho poučuje. Vždycky nám jde o protipól v dialozích, pak teprve mohou být zajímavé," dodává.

Zatímco toto rozdělení charakterů je dané, Spejbl prošel poměrně velkým vývojem od nekňuby, který radí svému "synstvu" s učením spíše na úkor věci, k poměrně moudrému, i když občas trochu zmatenému otci.

"No jistě, on se za tu dobu zkultivoval a už má trochu větší rozhled než za první republiky. A hlavně má zkušenosti – on prošel první republikou, válkou, komunismem a teď je v té nové době. Všechno nasál a má neobyčejný rozhled," popisuje Martin Klásek.

Upozorňuje, že ke škole má nejkladnější poměr Bábinka, je totiž bývalá kantorka v důchodu. "Helena Štáchová o ní mluví jako o 'industriální učitelce'. Ta je tam poučuje a rovná do latě všechny."

Hurvínek senior

Poslední akce Hurvínkova roku bude mezinárodní den seniorů. "Přece jen Hurvínkovi je již devadesát let, takže už je to také senior," směje se Havlíková. "Chtěli bychom pro starší lidi přichystat nostalgickou vzpomínku v podobě starých filmů s Josefem Skupou," dodává.

A kde se bere tato popularita loutky, která nemá obdoby?

"To, co je dnes úspěšné na animovaných postavičkách, jsou velké oči. A ty Hurvínek rozhodně má. Oči jsou u něj velmi zásadní. Navíc je takový poťouchlík, má drzé poznámky, to se každému líbí," uzavírá Olga Havlíková z chrudimského Muzea loutkářských kultur.

Hurvínkův vztah ke škole je vysloveně negativní. "On už devadesát let chodí do čtvrté třídy, tak už ho to trochu otravuje," vysvětluje Martin Klásek. | Video: Zuzana Hronová
 

Právě se děje

Další zprávy