Hrzánová si zahraje ženu, která manželskou nudu řeší bigamií

Kultura Kultura
4. 6. 2014 15:04
Divadlo Kalich chystá premiéru estonské hry Každý den šťastný den!
Barbora Hrzánová a Libor Jeník.
Barbora Hrzánová a Libor Jeník. | Foto: Divadlo Kalich /Richard Kocourek

Praha - Barbora Hrzánová si zahraje titulní roli v komedii v režii Lídy Engelové Každý den šťastný den!, kterou ve středy 11. června uvede v remiéře Divadlo Kalich.

Hrzánová roli Anety hrála již v příbramském Divadle A. Dvořáka, nyní se k ní vrací v podobném hereckém  složení a pod stejnou režisérskou taktovkou.

Autorem hry je estonský dramatik, herec, režisér a slavný písničkář Jaan Tätte. Se svým typickým smyslem pro nadsázku a absurditu se v ní zamýšlí, jak účinným lékem na manželskou nudu by mohla být bigamie.

Hlavní hrdinka si do bezproblémového, leč léty přeci jen unaveného manželství přivádí dalšího muže, aniž by toho prvního měla v úmyslu opustit.

"Ta paní je velice inteligentní, přitažlivá, hodná a nesmírně milující. Jenže se dostane do manželské krize. Ne že by jí někdo ubližoval, naopak má krásnou rodinu, ale také pocit, že pokud se něco nestane, její duše umře dřív než její tělo. Takže ta duše potřebuje protřepat, proto moje hrdinka učiní patřičné kroky. Musím říct, že je v nich vynalézavá a určitě ne konvenční. Nicméně jedná velice fér, s otevřeným hledím, to se mi na ní líbí," popisuje svou roli Bára Hrzánová.

Experiment bohužel neskončí úspěchem, zato se vydatně vysměje kýčovitým představám o lásce.

V komedii Každý den šťastný den! dále hrají Zbigniew Kalina, který je stejně jako Hrzánová nositelem Ceny Thálie, Libor Jeník, jehož publikum zná z veleúspěšné inscenace Hrdý Budžes a Helena Lapčíková (od září 2014 v alternaci s Pavlou Rychlou – Vojáčkovou).

Na dotaz, zda bigamii považuje za dobrý recept, jak znevšednit nudné manželství Hrzánová se smíchem odpovídá: "Kdepak, já jsem stará monogamní struktura. Nedovedu si nic takového představit, dokonce ani v situaci, jaká se rozehrává v této komedii. Já jsem ráda za to, co mám. Hlavně s tím moc netřepat!"

 

Právě se děje

Další zprávy