Havlovské divadlo má být vždy aktuální. Rychlík režíruje Zahradní slavnost

ČTK ČTK
3. 6. 2021 14:04
Východočeské divadlo v Pardubicích tuto sobotu uvede hru Zahradní slavnost, kterou v roce 1963 napsal budoucí disident a prezident Václav Havel. Režíruje Břetislav Rychlík, hlavní roli ztvární Petr Borovec. Po nedělní repríze je Zahradní slavnost na programu ještě 13. a 19. června.

Mladík Hugo Pludek by měl pomýšlet na budoucnost, místo toho ale hraje sám se sebou šachy. Protože hráč, který vždy prohraje i vyhraje zároveň, se neztratí. Vlivný Franta Kalabis je zaneprázdněný přípravou zahradní slavnosti.

"Hugo se tam vypraví také, hravě pronikne do principů likvidačního úřadu i jeho protistrany, totiž zahajovačského výboru, a stane se hlavou Ústřední komise pro zahajování i likvidování," přibližuje děj dramaturgyně Jana Pithartová.

Divadlo nejdřív Břetislavu Rychlíkovi navrhlo, aby nastudoval Havlovu pozdější Asanaci. Tu už ale režisér uvedl v ukrajinském Národním divadle. Měl dojem, že v nejbližších letech jí nemůže dát nic nového.

"Asanace je hra o jistém zklamání z nepovedených revolucí, zatímco Zahradní slavnost s tématem vyprahlosti, nicoty, vítězství fráze se mi zdála nesmírně aktuální, což havlovské divadlo vždycky má být. A taky je to neuvěřitelně vtipná hra," popisuje Rychlík.

Východočeské divadlo Pardubice po dlouhé odmlce způsobené pandemií koronaviru otevřelo 26. května reprízou parodické komedie Velká bankovní loupež. Venkovní představení Tři veteráni hrálo v podhradí Kunětické hory už o pět dnů dříve.

"S diváky se do divadelní galerie ve foyer navrátilo i výtvarné umění, prostory divadla nyní zdobí výstava fotografií pardubického cestovatele, polárníka, spisovatele, hudebníka a dobrodruha Oldřicha Bubáka," doplňuje mluvčí Radek Smetana.

Při návštěvě diváci musí dodržovat epidemická opatření. Kapacita hlediště je 50 procent, lidé musí nasadit respirátory. S sebou také musí mít doklad o negativním antigenním nebo PCR testu, případně doložit, že prodělali covid-19 nebo jsou očkovaní. Na vše se vztahují různé lhůty.

 

Právě se děje

Další zprávy