FOTO Za oponou ožije Nové divadlo. První za 25 let

Nové divadlo v Plzni otevře poprvé při předpremiéře 1. září, oficiálně pak o den později.
Nové divadlo se nachází na jedné z nejrušnějších ulic v Plzni, která se jmenuje Palackého náměstí.
Před oponou.
Za oponou.
Vstup do divadla.
Foto: Miroslav Chaloupka
Kultura Miroslav Chaloupka, Kultura
28. 8. 2014 12:08
Podívejte se do budovy Nového divadla v Plzni, které po mnoha obtížích spojených s jeho vznikem otevře 2. září. Je první zcela novou divadelní budovou v Čechách za posledních 25 let.

Fotogalerie - Prvním zcela novým divadlem v České republice za posledních pětadvacet let je Nové divadlo v Plzni, moderní budova s nepřehlédnutelnou fasádou, které 2. září otevře představení Smetanovy opery Prodaná nevěsta.

O svých kvalitách přesvědčí především diváky při festivalu Divadlo, který se tu uskuteční od 9. do 19. září.

Nové divadlo, které nahradilo nevyhovující Komorní divadlo, je také zatím jediným hmatatelným výsledkem projektu EHMK 2015.

Architektonicky zajímavá budova stojí na nejrušnější křižovatce v centru Plzně obklopena čtyřproudou silnicí, nevzhlednou prolukou, které dominuje obří billboard na mohutné železné noze, opticky zasahující do objemu stavby, a garážemi obchodního centra, které hyzdí reklamní tabule rozličných tvarů.

Ani strohý interiér z pohledového betonu a perforovaných dřevěných desek nenavozuje tu správnou sváteční atmosféru. Tu snad najdou diváci v pohodlném sále vybaveném špičkovou technikou.

Nové divadlo bude muset bojovat o přízeň Plzeňanů kvalitní produkcí. Je otázkou, jak složitě přístupnou a minimalistickou budovu divadla, ve které je až příliš vidět snaha o šetření, přijmou konzervativní obyvatelé Plzně.

 

Právě se děje

Další zprávy