Fiktivní příběh Nick testuje divákovu důvěřivost. Audiovizuální představení uvedou Jatka 78

Kultura Kultura
13. 3. 2017 10:45
Nick je divadelně-filmovou detektivku, která diváka pohltí, slibuje režisérka Petra Tejnorová. Divák skládá příběh sám a musí se rozhodnout, zda mu uvěří či nikoliv. "Doslova mě fascinují hranice mezi dokumentem a fikcí, baví mě odhalovat možnosti inscenace, projekce a manipulace skrze příběh a technologie," dodává režisérka.
Trailer ke hře Nick. | Video: STK Theatre Concept

Holešovická Jatka 78 si v divadelně-filmové detektivce Nick hrají s audiovizuálními prvky i divákovou důvěřivostí.

Příběh chlapce z amerického Texasu, který v roce 1994 ve svých třinácti letech zmizel, je inspirován skutečnými událostmi.

Po zmizelém chlapci neúnavně pátrala jeho sestra. Její snaha byla úspěšná a rodina se nakonec znovu šťastně shledala. Anebo to bylo všechno jinak?

Režisérka Petra Tejnorová a dramaturg Jan Tošovský předkládají fiktivní příběh, kterému diváci chtě nechtě uvěří.

"Audiovizuální prostředky a technologie pro mě úzce souvisejí se zpracováním konkrétního materiálu - v případě Nicka se jedná o konkrétní dokumentární materiál, jehož téma souvisí i s obecnější otázkou: čemu a za jakých podmínek jsme ochotni uvěřit? Neboť každá nová informace je dílek skládačky, který může zapadnout na různá místa," uvedla ke hře Tejnorová.

Jatka 78, hra Nick
Jatka 78, hra Nick | Foto: Archiv Jatka 78

Divák skládá příběh sám a musí se rozhodnout, zda mu uvěří či nikoliv.

V hlavní roli se objeví Hana Vágnerová. "Je to napínavá, temná detektivka. A je to představení, které neuvidíte nikde jinde, slibuju vám velký zážitek," zve diváky herečka.

Hra je jedinečná také využíváním audiovizuálních prvků. Na pozadí klasické divadelní hry se odehrává videoprojekce. "Doslova mě fascinují hranice mezi dokumentem a fikcí, baví mě odhalovat možnosti inscenace, projekce a manipulace skrze příběh a technologie," dodává režisérka.

"Je to live cinema - divadlo, kamery, projektory, plátna. V těchto kulisách se odehrává napínavá temná detektivka," líčí Hana Vagnerová. | Video: Jatka78 & Cirk La Putyka
 

Právě se děje

Další zprávy