Festival německého divadla zahájí Orlando, hrát se bude také v kině

ČTK ČTK
11. 11. 2021 14:22
Pražský divadelní festival německého jazyka letos pozve diváky také do kina. Uvede několik filmových zpracování divadelních her. S klasickými inscenacemi přijedou soubory z Hannoveru, Hamburku, Kolína nad Rýnem, Vídně či Berlína. Akci, jež představuje novinky z německojazyčných zemí, zahájí 15. listopadu inscenace Orlando ze Staatstheater Hannover.

"Nebyla samozřejmost získat německojazyčná divadla. Dlouho nebylo jasné, jestli okolnosti dovolí, aby k hostování v klasické podobě došlo," říká s odkazem na opět sílící pandemii emeritní ředitelka festivalu Jitka Jílková.

"Nakonec všechna divadla spolupracovala tak, že jsme se až lekli, zda budeme na všechny původně pozvané soubory mít peníze. Naštěstí to vyšlo dobře," dodává Jílková, která vedení festivalu v uplynulém roce předala Petru Štědroňovi, řediteli pražského Divadla Na zábradlí. Jílková se dál věnuje dramaturgii přehlídky.

První dva večery 15. a 16. listopadu budou patřit inscenaci Orlando v režii Angličanky Lily Sykesové. Román Virginie Woolfové o nestárnoucím šlechtici, který prochází staletími a stává se básníkem, princeznou, milenkou, umělkyní na volné noze a ve 20. století svobodnou matkou, je považován za mistrovské dílo literární moderny. V hlavní roli se představí německá herečka Corinna Harfouchová.

Festival se pravidelně podílí na vzniku česko-německých projektů. Letos ve spolupráci s Divadlem Na zábradlí zinscenoval nedávný text držitele Nobelovy ceny za literaturu Petera Handkeho nazvaný Zdeněk Adamec.

Handke ho napsal o mladém muži, který se v březnu 2003 upálil u Národního muzea v Praze na protest proti špatnému stavu společnosti. Hru v režii Dušana Davida Pařízka doprovodí paralelní inscenace Jedna scéna v Betlémské kapli, diváci si tak mohou vybrat, které ze dvou představení navštíví.

Kromě kamenných divadel mohou jít lidé letos za divadlem také do kina. Pořadatelé přivezou třeba zpracování dramatického textu Ewalda Palmetshofera Edvard II. Láska jsem já. Režisérka Pinar Karabulutová s herci kolínské činohry natočila šest třicetiminutových epizod. Rakouský dramatik Palmetshofer příběh odpadlického panovníka nově přepsal, konflikty politických osobností přesouvá do soukromé sféry.

Další divadlo v kině obstará jedna z nejvýraznějších skupin nezávislého dokumentárního divadla Rimini Protokoll, která je známá i českému publiku. Letos představí tři projekty.

První z nich, Konference nepřítomných, se věnuje důsledkům globalizace. Instalace Feast of Food má diváky donutit přemýšlet o zdánlivé samozřejmosti, jíž je jídlo. Třetí příspěvek se jmenuje Temple du présent - Sólo pro chobotnici a ptá se, jak může člověk porozumět zvířeti, kterému přisuzuje inteligenci, jež se zásadně liší od té jeho, a jak navázat vztah s přírodou, aniž by si ji člověk přivlastňoval.

Inscenace Orlando v podání Staatstheater Hannover bude uvedena první dva dny festivalu. | Video: Schauspiel Hannover
 

Právě se děje

Další zprávy