Festival Jiráskův Hronov nabídne desítky představení, novinkou je letní kino

ČTK ČTK
28. 7. 2022 14:19
Festival amatérského divadla Jiráskův Hronov letos nabídne desítky představení a doprovodný program včetně koncertů, seminářů, výstav či diskusí. Novinkou 92. ročníku bude letní kino. Tento pátek 29. července večer pořadatelé vztyčí festivalovou vlajku, slavnostní zahájení následuje v sobotu odpoledne na náměstí Československé armády. Festival potrvá do 6. srpna.
Jiráskův Hronov je dle organizátorů nejstarší divadelní přehlídkou v Evropě i na světě.
Jiráskův Hronov je dle organizátorů nejstarší divadelní přehlídkou v Evropě i na světě. | Foto: Ivo Mičkal

V hlavním programu se představí 37 souborů, které uvedou 74 představení. Diváci uvidí také tři profesionální inscenace a dvě ze Slovenska. Doprovodný program nabídne 26 divadelních souborů a 25 hudebních akcí, vypočítává programový ředitel Jan Julínek.

Festival se koná na několika místech po městě. Hlavní program je soustředěn do Jiráskova divadla, Sálu Josefa Čapka, sokolovny a na dětské hřiště v Divadelní ulici. Doprovodný program se odehrává na náměstí Československé armády, ve dvoře základní školy a na dvou pódiích v Jiráskově parku.

"V hlavním programu jsou zastoupeny neprofesionální soubory, které prošly sítem přehlídek. Každý soubor, který chce hrát v hlavním programu Jiráskova Hronova, musí projít oblastními a krajskými přehlídkami, odkud mohou být odbornými porotami vyslány na celostátní přehlídky," vysvětluje Julínek. "Soubory, které zaujmou na celostátních přehlídkách, pak dostanou možnost účastnit se Jiráskova Hronova," dodává.

Na letošní ročník postoupili například účastníci Krakonošova divadelního podzimu ve Vysokém nad Jizerou, celostátní přehlídky amatérské pantomimy a pohybového divadla nazvané Otevřeno Kolín nebo Šrámkova Písku, Wolkrova Prostějova či Loutkářské Chrudimi.

Od neděle 31. července do soboty 6. srpna, vždy od 14 hodin, bude v Malém sále Jiráskova divadla veřejnosti volně přístupné diskusní fórum nazvané Problémový club. Zúčastní se ho divadelní odborníci jako Alena Zemančíková nebo Jan Šotkovský, lidé budou moct pokládat dotazy.

"Odrazovým můstkem pro Problémový club budou inscenace uvedené v hlavním, případně ve volném programu Jiráskova Hronova. Jeho hlavním smyslem a cílem je vytvořit prostor pro nahlédnutí inscenací z nejrůznějších úhlů pohledu, hledání smyslu amatérského divadla a jeho vyslovování se k současnosti," vysvětlují organizátoři.

Od neděle 31. července do pátku 5. srpna se bude konat také diskusní seminář Klub divadelních rváčů aneb Nekorektně o viděném. Dle pořadatelů jde o novou formu debat nad čerstvě zhlédnutými inscenacemi a s nimi souvisejícími tématy. Tímto fórem provede dramaturg a režisér Jaromír Hruška.

Hosté mohou využít ubytování ve stanovém městečku v Hronově nebo internátech v nedalekém Velkém Poříčí a Náchodě. "V rámci Jiráskova Hronova bude jezdit zdarma festivalové taxi, které hosty přiveze či odveze. Také bude jezdit pravidelná kyvadlová doprava," dodává programový ředitel Julínek.

Jiráskův Hronov je dle organizátorů nejstarší divadelní přehlídkou v Evropě i na světě. Vznikl roku 1931 a nepřerušily ho ani druhá světová válka, ani nedávná pandemie nemoci covid-19. Od roku 1991 se jej účastní i zahraniční soubory. Jiráskův Hronov je kulturním dědictvím České republiky, získal vyznamenání organizace Association Internationale du Théâtre Amateur. Ta jej zařadila mezi sedm nejvýznamnějších přehlídek amatérského divadla na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy