Festival Divadlo v Plzni uvede inscenace režírované hvězdami Lupou či Rauem

ČTK ČTK
22. 7. 2021 9:43
Mezinárodní festival Divadlo v Plzni od 15. do 23. září uvede výjimečné inscenace tří hvězdných evropských režisérů Krystiana Lupy, Luka Percevala a Mila Raua. Slovenské komorné divadlo z Martina představí inscenaci D1 o nekonečném budování klíčové slovenské dálnice.
Inscenaci Austerlitz představí litevské Divadlo mladých.
Inscenaci Austerlitz představí litevské Divadlo mladých. | Foto: Laura Vancevičiene

"Sestavování programu letošního ročníku v období koronavirové nejistoty bylo mimořádně obtížné. Proto považuji za malý zázrak, jaké výjimečné zahraniční soubory s významnými evropskými režiséry se nám podařilo domluvit," říká ředitel festivalu Jan Burian. "Zároveň letos pokračujeme ve snaze dát co největší prostor českým souborům včetně těch studentských, které v uplynulé sezoně neměly mnoho příležitostí hrát naživo pro diváky," doplňuje.

Mezinárodní festival Divadlo se loni uskutečnil navzdory pandemii a v situaci, kdy se mnohé akce rušily. Ze zahraničních hostů ale kvůli cestovním omezením přivítal jen slovenské a francouzské umělce.

O zahájení se letos postará litevské Divadlo mladých, se kterým polský režisér Krystian Lupa nastudoval inscenaci Austerlitz. Inspiroval ji stejnojmenný román dnes již nežijícího německého spisovatele Winfrieda Georga Sebalda. Jeho hrdina, pražský rodák Austerlitz, prochází Evropou a nachází "stopy bolesti" v celé její historii.

"Působivý jazyk Sebaldova románu Lupa přetavuje ve stejně úchvatné sdělení divadelní. Za pomoci vzpomínek, analogií a představ přenáší diváky v prostoru i čase, zabývá se i největším traumatem 20. století, holokaustem," popisuje dramaturgyně Kamila Černá. Krystian Lupa se na festival vrací po pěti letech.

Krátce po premiéře festivaloví diváci uvidí inscenaci belgického režiséra Luka Percevala, jenž se v Plzni představí poprvé. V moderním zpracování Čechovovy klasiky nazvaném 3sestry spojí síly herci dvou polských scén TR Varšava a Narodowy Stary Teatr z Krakova, které podle pořadatelů patří k evropské divadelní extratřídě. Perceval ve hře předkládá vizi stárnoucí Evropy, jež se nechce poddat plynoucímu času.

Inscenace Rodina od švýcarského režiséra Mila Raua v belgickém divadle NTGent vznikla podle skutečnosti. V roce 2007 byla čtyřčlenná rodina na severu Francie v Calais nalezena mrtvá, bez vysvětlení, bez jasného motivu, pouze dopis na rozloučenou s textem "Zašli jsme příliš daleko, omlouváme se". Jejich příběh tlumočí Milo Rau prostřednictvím skutečného hereckého manželského páru, jeho dvou dcer a psů.

Český program festivalu Divadlo bude složen z nejlepšího, co se urodilo na domácích jevištích za uplynulou sezonu poznamenanou koronavirem, avizují pořadatelé. Postupně vystoupí soubory z Brna, Hradce Králové, Liberce, Olomouce, Ostravy a Prahy.

 

Právě se děje

Další zprávy