Drásavá samota. Bezručovo divadlo po desítkách let uvádí Bratry Karamazovy

ČTK Kultura ČTK, Kultura
9. 12. 2021 14:01
Krátce poté, co si svět připomněl 200 let od narození Fjodora Michajloviče Dostojevského, uvede ostravské Divadlo Petra Bezruče adaptaci jeho románu Bratři Karamazovi. V režii Jana Holce má premiéru tento pátek 10. prosince.

V roli starého Karamazova se představí Norbert Lichý, dále účinkují Dušan Urban, Ondřej Brett, Václav Švarc či Jáchym Kučera.

Bratři Karamazovi, kteří s filozofickým přesahem vypráví o otcovražedném hledání pravdy, patří k vrcholným dílům světové literatury. Na jeviště Bezručova divadla se vrací po 36 letech. První nastudování v režii Pavla Hradila zde mělo premiéru v září 1970. Druhé pod názvem Velcí hříšníci následovalo roku 1985 v režii Pavla Palouše.

Autorem nynější dramatizace a současně režisérem je umělecký šéf divadla Jan Holec. "Při psaní jsem vycházel ze struktury románu a jednotlivá témata a postavy mi krystalizovaly postupně," říká.

"Chtěl jsem, aby adaptace byla velice kompaktní a koncentrovaná. Proto jsem ji od začátku směroval k poměrně malému obsazení. Tím vznikl dostatečný prostor pro jednotlivé postavy. S takovou předlohou se dramatizace píše téměř sama," dodává.

Text jej oslovil chytrou strukturou, dialogy, příběhem, a především kontaktem s lidskou duší. "Drásá mě samota jednotlivých postav. Dostojevského člověk se naučil nevěřit v lidskou pomoc, v lidi a lidstvo. Pořád se jen třese strachem o své peníze a práva, která získal," doplňuje Holec, který vycházel z překladu Prokopa Voskovce z roku 1965.

Scénu a kostýmy navrhl Jan Štěpánek, hudbu složil Ivan Acher. Po páteční premiéře bude inscenace znovu na programu 13. prosince a znovu 7. a 21. ledna.

Bratry Karamazovy před osmi lety pro nakladatelství Odeon znovu přeložil rusista Libor Dvořák. Podle něj lze čtením Dostojevského porozumět současnému Rusku a čemusi iracionálního v ruské duši, řekl minulý měsíc, kdy si svět připomínal 200 let od narození tohoto vrcholného představitele literárního realismu a předchůdce moderní psychologické prózy.

Dostojevského romány se hemží zločinci, revolucionáři, alkoholiky a zhýralci či osobnostmi s duševními poruchami, na jejichž dramatických příbězích a vnitřních monolozích autor obnažuje nejtemnější stránky lidské psychiky. Zejména díky novele Zápisky z podzemí je považován za průkopníka existencialistické literatury. Bratři Karamazovi bývají častou divadelní předlohou a několikrát byli zfilmováni, mimo jiné v roce 2008 režisérem Petrem Zelenkou.

 

Právě se děje

Další zprávy