Do Síně slávy Národního divadla byl uveden František Němec

ČTK ČTK
30. 8. 2021 21:18
Do Síně slávy Národního divadla vstoupil člen její činohry František Němec. Symbolicky ho tam uvedl ředitel první scény Jan Burian při pondělním tradičním setkání na úvod sezony v historické budově. Cenu pro umělce do 35 let dostali první sólista baletu Patrik Holeček, členka činohry Jindřiška Dudziaková a sólista opery Lukáš Bařák.

"Přeji vám všechno nejlepší a hlavně bouřlivé aplausy, protože větší odměny se vám stejně nedostane," vzkázal na závěr děkovné řeči František Němec.

Osmasedmdesátiletý herec je podle vedení instituce obdařen mimořádnou inteligencí, empatií, ironickým humorem i dokonalou řemeslnou technikou. Po ukončení studií na pražské DAMU získal angažmá v Městských divadlech pražských. Poté přišlo Národní divadlo, kam se dostal i díky předchozímu hostování jako Faust ve stejnojmenné inscenaci. A když režisér Miroslav Macháček pro historickou budovu připravoval Shakespearova Hamleta, nabídl hlavní úlohu právě Němcovi.

Ten tu pak odehrál spoustu rolí: Bricka v dramatu Tennesseeho Williamse Kočka na rozpálené plechové střeše, podnikatele Lopachina v Čechovově Višňovém sadu, Valmonta v Hamptonově adaptaci dramatu Nebezpečné vztahy, Robespierra v Büchnerově dramatu Dantonova smrt či dirigenta Furtwänglera v Harwoodově dramatu Na miskách vah, za což roku 1998 získal Cenu Thálie.

Z poslední doby Národní divadlo připomíná Němcovu roli ministerského předsedy Anthonyho Edena v Morganově Audienci u královny.

Tanečník Patrik Holeček, který nyní obdržel cenu pro umělce do 35 let, působí v baletním souboru Národního divadla od roku 2014. Demisólistou byl jmenován v roce 2017, o dva roky později se stal sólistou. Nevídaně přímý a rychlý postup v profesní hierarchii korunoval letos v dubnu, kdy byl jmenován prvním sólistou. Ztvárňuje Oněgina, postavy princů, milovníků i Louskáčka. Svůj umělecký projev uplatňuje nejen v klasickém baletu, ale také v širokém spektru soudobého tanečního divadla a moderních choreografiích. Podle vedení divadla je příkladem nového, univerzálního tanečníka 21. století.

Jindřiška Dudziaková se na jevišti Národního divadla objevila ještě jako studentka DAMU v Pýše a předsudku režírované Danielem Špinarem. Do angažmá nastoupila hned po škole v květnu 2018 a její první úlohou byla Megéra v inscenaci Vítejte v Thébách.

Je druhou nejmladší členkou souboru. Mezi její role patří Zuza v Kouzelné zemi v režii Jana Mikuláška, role v Proslovu k národu v režii Petry Tejnorové, výrazně se spolupodílela na telefonické inscenaci Linka: Makropulos a svou účastí podpořila také audioprojekt Jiřího Austerlitze Ty v mém domě či Jiřím Havelkou zfilmovaného Očitého svědka.

Barytonista Lukáš Bařák je podle vedení divadla jedním z nejslibnějších českých pěvců nastupující generace. Na jevišti první scény debutoval v březnu 2017 jako Indián ve Smetanově Prodané nevěstě. Následovaly role Brabantského šlechtice ve Wagnerovu Lohengrinovi, Moralese v Bizetově Carmen, Masetta v Mozartovu Donu Giovannim a Marulla ve Verdiho Rigolettovi. Od srpna 2020 je sólistou Opery Národního divadla a Státní opery. V nové sezoně se diváci mohou těšit na jeho Guglielma v Mozartově opeře Così fan tutte.

 

Právě se děje

Další zprávy