Do Prahy přijede Sergej Polunin, v klipu tančí v dunách na píseň Depeche Mode

ČTK Kultura ČTK, Kultura
1. 6. 2021 9:57
Po dvojím odkladu kvůli pandemii koronaviru by měl populární tanečník Sergej Polunin vystoupit 25. října v pražském Foru Karlín. Představí čtyřicetiminutové sólo Up, Close & Personal, inspirované slavným tanečníkem a choreografem Václavem Nižinským. Poté má následovat diskuse s diváky o budoucnosti tanečního světa, Poluninově herecké kariéře a podpoře talentů.
Sergej Polunin v dunách tančí na skladbu In Your Room od Depeche Mode. Klip natočil Anton Corbijn. | Video: Anton Corbijn

Polunin poprvé zatančil před čtyřmi roky v Národním divadle, kde také představil film líčící svůj vzestup a pád Dancer. Předloni s projektem Satori pětkrát po sobě vyprodal Forum Karlín uzpůsobené na menší kapacitu sálu. Vstupenky si tehdy i přes vysokou cenu kolem 5000 korun zakoupilo přes 5000 diváků.

Aktuální lístky jsou ještě dražší, podle vzdálenosti od jeviště stojí 4950 nebo 9950 korun, vstupenky na místa v prvních řadách každé ze čtyř sekcí rozmístěných kolem centrálního pódia pořadatelé prodávají za 29 950 korun.

Sergej Polunin se narodil v listopadu 1989 na Ukrajině. Od čtyř do osmi let trénoval balet na tamní akademii, následující čtyři roky navštěvoval Státní choreografický institut v Kyjevě. Od 13 let žil ve Velké Británii, jako devatenáctiletý se stal nejmladším sólistou Královského baletu v Londýně. Ve 23 letech byl jmenován uměleckým šéfem souboru.

O necelé tři roky později jej ale opustil a média psala o jeho divokém životním stylu plném večírků, alkoholu a kokainu. Polunin uvedl, že s tancem končí, protože se chce věnovat herectví. Klasický tanec miluje, ale prostředí, ve kterém se pohybují i ti nejslavnější, ho téměř odradilo od další kariéry a zachránil ho jen únik do světa filmu, řekl.

Nakonec se Polunin přesunul do Ruska a dál tančí. Divočejší část jeho života shrnul film Dancer režiséra Stevena Cantora.

"Devětadvacetiletý Polunin je mimořádný tanečník, srovnávaný s Rudolfem Nurejevem či Michailem Baryšnikovem, nicméně zájem o vystoupení zdaleka netkví jen v interpretových uměleckých schopnostech," napsala o něm pro Aktuálně.cz taneční kritička Jana Návratová, podle níž na sebe Polunin poutá pozornost také kontroverzním chováním a výroky, především na sociálních sítích.

Choreografii k písni Take Me To Church od písničkáře Hoziera natočil David LaChapelle. | Video: David LaChapelle Studio

"Životní osudy tohoto mladého muže si nezadají s romantickými hrdiny, jsou plné vrcholů i pádů a především vypjaté emocionality. Ta je na jevišti magická, avšak mimo něj problematická," doplnila taneční kritička Helena Kazárová v recenzi Poluninova vystoupení ve Foru Karlín.

Rozhodnutí pokračovat v tanci prý Polunin učinil během natáčení klipu s videem amerického fotografa a výtvarníka Davida LaChapella k písni Take Me to Church. Ten ho proslavil u širšího publika, na internetu má dodnes skoro 29 milionů zhlédnutí. Původně se mělo jednat o rozlučku s tancem.

Film Dancer z roku 2016 by měl mít pokračování, které odvypráví, co se v tanečníkově životě dělo poslední roky a jak se vracel k baletu. Jeho součástí je i klip ke skladbě Depeche Mode nazvané In Your Room z roku 1993, který režíroval nizozemský fotograf Anton Corbijn. Ten je známý prací se skupinami jako Roxette, Depeche Mode, U2 nebo Nirvana, režíroval také životopisný film o Ianu Curtisovi Control.

Klip se natáčel v rozlehlých písečných dunách Terchellingu v Nizozemsku. Podle tvůrců má evokovat Poluninovy vnitřní boje mezi osobním životem a baletním světem, ze kterého odešel, ačkoliv byl na vrcholu sil. Choreografie dle tvůrců přináší vizi bouřlivé postavy vymítající své démony na drsném a nemilosrdném pozadí.

"Tanec, příroda a hudba mají odlišné struktury, ale velmi hluboký význam. Mám radost, že jsem se s Antonem setkal a že navrhl tančit na píseň Depeche Mode, na hudbu, kterou miluji a kterou jsem poslouchal mnoho let," řekl Polunin k choreografii, kterou připravil Ross Freddy Ray. Klip má dosud na YouTube necelých 300 tisíc zhlédnutí.

Žádný tanečník si na konci své kariéry nemůže dovolit vlastní byt, když tančíte, tak život není lehký, říká světově proslulý tanečník Sergej Polunin. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy