DO DIVADLA Julie, Nataša, Sněhurka a blechy diktují trendy

tab
3. 6. 2014 15:19
Červen jako první letní měsíc a zároveň poslední měsíc divadelní sezony láká na současné drama do ostravské Arény, Studia hrdinů a Ypsilonky.
Vyberte si ze tří červnových premiér.
Vyberte si ze tří červnových premiér. | Foto: Aktuálně.cz

Divadelní tipy - Divadla uvedou v červnu hned několik novinek renomovaných autorů z různých koutů světa. Pokud chcete poznat, jaké trendy hýbou současnou divadelní scénou, určitě si nenechte ujít alespoň jednu z vybraných nejzajímavějších premiér.

Neuvěřitelné příhody Julie a Nataši (Komorní scéně Aréna)

Dvojice u nás zatím neznámých mladých ruských autorů German Grekov a Juril Muravickij je na své domácí scéně již kultovní. Jedni z nejvýraznějších představitelů nového dramatu a současného divadla vůbec se podílejí na formování generace umělců, jež se chtějí přiblížit životu tady a teď, bez příkras. Tím oslovují široké masy ruské mládeže, unavené z pozlátka a ignorování skutečných problémů.

Neuvěřitelné příhody Julie a Nataši.
Neuvěřitelné příhody Julie a Nataši. | Foto: Komorní scéna Aréna

V režii Ivana Krejčího uvede jejich hru Neuvěřitelné příhody Julie a Nataši soubor ostravské Komorní scény Aréna. Tento soubor se v České republice nejvíc věnuje uvádění současného ruského dramatu, má za sebou už inscenace her Nikolaja Koljady, Ludmily Ulické, Niny Sadur nebo bratří Presňakovových. Slovní a tematická explicitnost, jemná groteska, magie a patos - to jsou kvality, na nichž z velké části Aréna buduje svou jedinečnou estetickou identitu.

Neuvěřitelné příhody Julie a Nataši zobrazují jeden z nejpalčivějších problémů dneška, a to nefunkční výchovu dětí. Jak říkají samotní autoři, ďábel má mnoho tváří a v tomto případě se nejedná o očividné porušení rodičovských povinností. Obyčejné odcizení a neschopnost komunikovat s vlastním dítětem na první pohled není zločinem proti lidskosti, ale dopady má neméně ničivé. S kým si mají děti povídat, když je vyslechne jen ďábel?

Premiéra 14. června 2014 v Komorní scéně Aréna v Ostravě


Sněhurka (Studio hrdinů)

Rakouská nositelka Nobelovy ceny za literaturu Elfriede Jelinek českému publiku na rozdíl od ruské scény poměrně známá a Robert Walser díky inscenaci Pomocník Walser (Studio hrdinů) divadelním fajnšmekrům také. Z jejich postmoderních přepisů pohádky O Sněhurce čerpá nejnovější inscenace německého režiséra Kai Ohrema a dramaturga Jana Horáka v pražském Studiu hrdinů.

Elfriede Jelineková
Elfriede Jelineková | Foto: ČTK

Tato pohádka ale rozhodně nebude pro děti. Inscenace Studia hrdinů vždy přinášejí velká filozofická zamyšlení a Sněhurka nebude výjimkou. Tvůrci slibují analýzu archetypu Sněhurky a jejího psychoanalytického rozměru. Modelovou situací příběhu nás tedy bude doprovázet stylizovaný filozofický diskurs.

Notoricky známou pohádku není potřeba představovat, ale rozhodně stojí za zamyšlení, co tento příběh vypovídá o lidském podvědomí a společnosti. Inscenace k takovému zamyšlení diváka určitě přivede.

Premiéra 13. června 2014 ve Studiu hrdinů v Praze


Nový bleší cirkus (Studio Ypsilon)

Původní české drama mladého absolventa DAMU Milana Šotka uvede pražské Studio Ypsilon. Spoluzakladatel autorského divadla Cabaret Calembour, jak již název tohoto souboru napovídá, tvoří v netradičních a dost rozpustilých žánrech.

Nový bleší cirkus.
Nový bleší cirkus. | Foto: Studio Ypsilon

Šotek píše a režíruje frašky, kabarety a nejenom to - jeho nejnovější hra vychází z cirkusových inspirací. Nový bleší cirkus psal autor přímo pro soubor Studia Ypsilon a uvede jí tam ve vlastní režii.

Červnové premiéry nám tedy představí široké spektrum tendencí současného dramatu - na jedné straně stojí explicitní zobrazení současných problémů ve hře Neuvěřitelné příhody Julie a Nataši, na druhé straně postmoderní reinterpretace Sněhurky a na závěr Nový bleší cirkus, inspirován paradivadelními žánry.

Premiéra 6. a 8. června 2014 ve Studiu Ypsilon v Praze

 

Právě se děje

Další zprávy