Divadlo Sklep je diagnóza i způsob bytí. Všichni jsme pacienti i terapeuti, říká Milan Šteindler

hrz
4. 3. 2016 17:00
Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa je název nového českého dokumentu, který v květnu zamíří do českých a moravských kin. Snímek vznikl u příležitosti 45. narozenin Divadla Sklep. "Je to spolek pacientů, kteří si jsou všichni vzájemně terapeuty," říká ve snímku Milan Šteindler.
Milan Šteindler a David Vávra v divadelní verzi Alles Gutte
Milan Šteindler a David Vávra v divadelní verzi Alles Gutte | Foto: Bioartproduction

Dokument, který zkoumá tajemné mysterium, jímž je celé sklepácké sdružení opředeno, bude mít slavnostní premiéru 4. května v pražském kině Lucerna. V předpremiéře bude film uveden na plzeňském festivalu Finále.

Uskupení oslovující generace svým svébytným humorem i poetikou založili před 45 lety tehdy čtrnáctiletí David Vávra a Milan Šteindler ve sklepě domu babičky prvního z nich. A tak projekt získal název Divadlo Sklep.

Tento a řadu dalších momentů z dlouhé historie souboru připomene celovečerní film režisérky Olgy Dabrowské a producentů Petra Kozy a Ivo Krátkého.

Vizionáři v Česku jsou, chybí ale osvícení úředníci, Praha potřebuje moderní architekturu, říká architekt a herec David Vávra.
28:32
Vizionáři v Česku jsou, chybí ale osvícení úředníci, Praha potřebuje moderní architekturu, říká architekt a herec David Vávra. | Video: Daniela Drtinová

Sklep je diagnóza, všichni jsme pacienti i terapeuti

"Sklep je vlastně taková lékařská diagnóza," prohlašuje v dokumentu Václav Marhoul. "Je to spolek pacientů, kteří si jsou všichni vzájemně terapeuty," doplňuje ho Milan Šteindler.

Tomáš Hanák ve snímku líčí, že Sklep je celý okruh jeho známých. "Žádného jiného blízkého známého mimo Sklep jsem nikdy neměl."

"Sklep, to je způsob bytí, který nám byl nějakou šťastnou boží hrou daný," shrnuje definici tohoto divadelního fenoménu David Vávra.

V šedé a frustrující době normalizace se Divadlo Sklep nevyhranilo proti establishmentu čitelně proklamovaným politickým postojem či přechodem do čistého undergroundu, ale tvůrčí svobodou, svéráznou poetikou, hravostí, leckdy absurdním humorem či výtvarnou originalitou.

"Svoji určující roli hrály způsoby pohybu jednotlivých herců, jejich typická dikce, ustálená slovní spojení i jazykové novotvary. To vše vytvořilo nezaměnitelný nadčasový tvůrčí kánon, který zejména díky Divadlu Sklep přetrval živý do dnešních dnů a stal se jedním z pilířů české kultury posledních 40 let. Bez něj by nebylo České sody, ani Šumných měst," říkají tvůrci dokumentu.

Ve filmu Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa se objeví David Vávra, Milan Šteindler, Tomáš Hanák, Tomáš Vorel, Ondřej Trojan, Václav Marhoul či Eva Holubová. V dokumentu kromě herců účinkují také divadelní teoretik Jan Dvořák, filozof Erazim Kohák nebo psycholog Radek Ptáček.

Myšlenka dokumentu o fenoménu Divadla Sklep se zrodila v hlavě producenta Ivo Krátkého ke sklonku roku 2011. Ke spolupráci přizval scenáristku a režisérku Olgu Dabrowskou a druhého producenta Petra Kozu.

Tvůrci zkoušeli sehnat peníze i pomocí hromadného financování - crowdfundingu. Plán však nevyšel, z plánovaných dvou set tisíc vybrali jen něco přes polovinu. Zachránil je však Státní fond kinematografie.

"Je to vlastně lovestory, ovšem s tím malým rozdílem, že tentokrát se nepotkali lidé dva, ale asi tak sto padesát. No a co to způsobilo za poprask, zažíváme dodnes," říká režisérka filmu Olga Dabrowská.

Ukázka z dokumentu Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu světa
 

Právě se děje

Další zprávy