Divadlo Radost zkouší Krásku a zvíře, pro veřejnost ale na síti hrát nechce

Divadlo Radost zkouší Krásku a zvíře, pro veřejnost ale na síti hrát nechce
Michaela Rotterová v titulní roli.
Zleva Michaela Danielová jako Sestra, Dalibor Dufek v roli Nápadníka, Jiří Skovajsa jako Otec a Michaela Rotterová v titulní roli.
Pavel Jan Riedl v roli Moderátora.
Zleva Michaela Danielová v roli Sestry, Michaela Rotterová jako Kráska a Pavel Jan Riedl coby Moderátor.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
4. 11. 2020 15:35
Brněnské Divadlo Radost dokončuje novou inscenaci Kráska a zvíře. Zkoušky se konají v době, kdy však divadla kvůli pandemii koronaviru nesmějí hrát pro diváky. "Po všech karanténních komplikacích se blížíme vytouženému cíli," říká manažer divadla Petr Jančařík.

Inscenace bude mít premiéru tento pátek on-line, ovšem nikoli pro širokou veřejnost. Širší publikum se tak novinky dočká až po uvolnění nynějších opatření.

Krásku a zvíře režíruje hostující Marek Zákostelecký, který je zároveň autorem výtvarné podoby. Přizval skladatele Vratislava Šrámka a polskou choreografku Anetu Jankowskou. Na scénáři se Zákostelecký podílel s dramaturgem Pavlem Trtílkem.

Jde o dramatizaci klasické francouzské pohádky dochované ve více verzích. Inscenace Divadla Radost vychází z verze Jeanne-Marie Leprince de Beaumontové z 18. století, kterou konfrontuje se současným světem. V televizním studiu se odehrává show, která posílá soutěžící do pohádkového světa.

"Divadelní adaptace této proslulé a mnohokrát také zfilmované francouzské pohádky akcentuje jako ústřední téma sílu obětavosti a lásky, která není hraná ani předstíraná a které dá hlavní hrdinka přednost před životem v přepychu a bohatství," shrnuje dramaturg Trtílek.

Jedním z cílů inscenace je přiblížit současné mladé generaci svět lidových vyprávění, pohádek a tradic, o což Divadlo Radost usiluje dlouhodobě. Vychází tak vstříc zájmu škol, které se na něj obrací se žádostmi o uvádění tradičních pohádek s odůvodněním, že školáci je většinou znají jen málo.

 

Právě se děje

Další zprávy