Divadlo Na Zábradlí dominuje "Radokům" divadelní kritiky

ČTK ČTK
18. 2. 2015 16:55
Ocenění, které do loňska neslo v názvu jméno Alfréda Radoka, se letos jmenuje Cena divadelní kritiky. Nejvíc nominací má pražské Divadlo Na Zábradlí.
Inscenace Divadla Na Zábradlí Velvet Havel může vyhrát ve dvou kategoriích.
Inscenace Divadla Na Zábradlí Velvet Havel může vyhrát ve dvou kategoriích. | Foto: KIVA

Praha - Divadlo Na Zábradlí a Studio Hrdinů z Prahy, brněnské HaDivadlo a Městské divadlo Kladno mají naději na Cenu divadelní kritiky, a tedy i titul Divadlo roku 2014. Vyplývá to z výsledků ankety časopisu Svět a divadlo (SAD), v níž hlasovalo 69 kritiků. Ocenění dvaadvacet let neslo v názvu jméno Alfréda Radoka.

Laureáti budou vyhlášeni 13. března v Divadle Na Zábradlí (DNZ) po představení Velvet Havel. Tato scéna se objevila ve všech osmi kategoriích, celkem získala devět nominací.

Nejlepší inscenací roku se mohou stát vesnické drama Maryša Aloise a Viléma Mrštíkových, jak je v HaDivadle nastudoval režisér Lukáš Brutovský. Dále projekt Naivního divadla Liberec autorů Freda Rodriana, Víta Peřiny a kolektivu nazvaný O beránkovi, který spadl z nebe režisérky Michaely Homolové a také představení Miloše Orsona Štědroně Velvet Havel v režii Jana Friče v DNZ.

Cenu kritiky za ženský herecký výkon by mohly převzít německá sopranistka Gun-Brit Barkminová jako Salome ve stejnojmenné Straussově opeře na jevišti Národního divadla, Sylvie Krupanská, která exceluje v Havlíčkových Petrolejových lampách v ostravském Divadle Petra Bezruče, Marie Spurná v roli Olgy Havlové v inscenaci Velvet Havel v DNZ a Erika Stárková v titulní roli Maryši v HaDivadle.

Z herců mají naději Michal Isteník v roli Čičikova v Mrtvých duších Městského divadla Brno, Miloslav König jako Václav Havel v inscenaci Velvet Havel (DNZ) a Miloslav Maršálek jako Lízal v brněnské Maryše.

Na cenu za nejlepší poprvé uvedenou českou hru roku 2014 aspiruje Drábkova Velká mořská víla (Klicperovo divadlo v Hradci Králové), Steigerwaldova Cena facky aneb Gottwaldovy boty (Slovácké divadlo Uherské Hradiště) a Štědroňův text Velvet Havel (DNZ).

V oboru scénografie byli nominováni Marek Cpin, Martin Chocholoušek a Eva Jiřikovská, z hudebních skladatelů Aleš Březina, undergroundová skupina DG 307, Alois Hába a Miloš Orson Štědroň.

Kategorie Talent roku obsahuje jména režiséra Lukáše Brutovského, herce Martina Donutila, režisérky Anny Petrželkové a herečky Marie Poulové.

Cena Alfréda Radoka byla poprvé udělena za rok 1992 a byla po listopadu 1989 první z uměleckých ocenění tohoto druhu. Thálie byly poprvé předány o rok později. Loni ale správní rada Nadačního fondu Cen Alfréda Radoka, který je na základě ankety časopisu Svět a divadlo uděloval, oznámila, že s nimi po 22 letech končí. Za důvod označila "rozdílné názory obou stran na podobu inscenačních cen".

"Z našeho pohledu nic nekončí. Anketa bude pokračovat dál a snad budou i ceny, i když pod jiným názvem," reagoval na to šéfredaktor dvouměsíčníku Svět a divadlo Karel Král a litoval, že jméno Alfréda Radoka, od jehož narození uplynulo loni sto let, z názvu cen zmizí. Už proto, že prestižní ocenění byla poctou vynikajícímu divadelníkovi a filmaři, který musel po invazi v roce 1968 opustit vlast.

"Tím, že se nemůže používat dřívější název, přichází české divadlo o velmi silné PR," řekl Král. Předávání cen bude podle něj skromné. Už proto, že SAD nemá peníze a ministerstvo kultury, na jehož grantech je závislý, o letošní podpoře ještě nerozhodlo.

 

Právě se děje

Další zprávy