Zrušení rozestupů pomohlo. Divadlo Kalich bude hrát pod Žižkovskou věží

ČTK ČTK
4. 6. 2020 13:27
Druhý ročník festivalu pražského Divadla Kalich nazvaného Hvězdné léto pod Žižkovskou věží začne 1. července, oproti původním plánům o týden později. Zpráva o uvolnění opatření proti šíření koronaviru zastihla pořadatele ve chvíli, kdy scénu upravovali pro třetinu hlediště. Větší kapacity by za dřívějších opatření nedosáhli.
Na loňském snímku je letní scéna Divadla Kalich pod žižkovským vysílačem v pražských Mahlerových sadech.
Na loňském snímku je letní scéna Divadla Kalich pod žižkovským vysílačem v pražských Mahlerových sadech. | Foto: ČTK

Od příštího pondělí se však nakonec mohou konat akce pro 500 lidí a od 22. června dokonce pro 1000 účastníků, jak rozhodla vláda. Loňský první ročník festivalu navštívilo přes 24 tisíc diváků.

"Zrušení povinných rozestupů a navýšení možného počtu diváků nám samozřejmě udělaly radost. Bylo načase. Kultura je odvětvím, na které mimořádná opatření státu dopadají nejdéle, například my v Divadle Kalich jsme přerušili činnost hned 10. března a nemohli jsme hrát ani v době, kdy už byla v provozu nákupní centra, restaurace, sportoviště, školy, pláže nebo kadeřnictví," vypočítává producent a majitel Kalichu Michal Kocourek.

"Předprodeje zmrazené po celé republice na tři měsíce začnou teprve teď rozmrzat, letní divadla se musí pokusit zaplnit hlediště za docela krátkou dobu," doplňuje.

Prostory amfiteátru pod Žižkovskou věží budou pořadatelé pravidelně dezinfikovat jak běžným způsobem, tak přístroji čistícími areál od virů ozonem.

Hvězdné léto pod Žižkovskou věží 2020 začne 1. července, poslední představení je na programu 2. září. Repertoár se vedle pořádajícího Divadla Kalich opírá o inscenace Komorního divadla Kalich, jak zní nový název dřívějšího Divadla v Rytířské, a dále Divadla Palace, Divadla Verze či Činoherního studia Bouře.

Pod věž se vrátí vyhledávané tituly Caveman, Dva nahatý chlapi a Federer-Nadal. Akustické koncerty odehrají Tomáš Klus, František Nedvěd, Michal Hrůza nebo 4tet.

Na loňském snímku je interiér letní scény Kalichu pod žižkovským vysílačem.
Na loňském snímku je interiér letní scény Kalichu pod žižkovským vysílačem. | Foto: ČTK

Do rytmů první republiky diváky zavedou inscenace a koncerty Ondřeje Havelky. Pod hlavičkou Divadla Kalich se také vrátí trampská hudební retrokomedie Zločin v Posázavském pacifiku, kterou divadlo uvádělo od jara 2011 do roku 2016. Ondřej Havelka ji napsal s Martinem Vačkářem, režíroval ji a nyní se také představí v jedné z hlavních rolí vedle Jaroslavy Kretschmerové, Petra Halíčka, Martina Zbrožka, Rozálie Havelkové či Vojtěcha Havelky.

Na žižkovskou scénu míří také další Havelkova hudební inscenace, populární Saturnin s Jiřím Hánou v titulní roli, původně z repertoáru Divadla ABC. Novinkou na programu Hvězdného léta bude chystaná hra Komorního divadla Kalich s názvem Tik tik francouzského autora, režiséra a humoristy Laurenta Baffieho.

 

Právě se děje

Další zprávy