Divadlo Husa na provázku bude hrát na dvoře, uvede Havelkovu hru o Romech

ČTK ČTK
12. 5. 2020 17:31
Brněnské Divadlo Husa na provázku začne koncem května hrát na dvoře svého sídla na Zelném trhu. Diváci tento prostor znají jako Alžbětinskou scénu, nové umělecké vedení jej překřtilo na provázek.dvůr.

Na dvoře divadelníci 29. května uvedou také odloženou premiéru inscenace Gadžové jdou do nebe. Její zkoušení v poslední fázi přerušila pandemie koronaviru.

Dvůr na Zelném trhu divadlo loni opravilo a oživilo. "Velkorysý prostor nám umožní adaptovat vybrané inscenace do vlastního plenéru a zachovat přitom veškerá bezpečnostní opatření, na což klademe velký důraz," vysvětluje umělecká šéfka divadla Anna Davidová.

"Bonusem přitom bude atmosféra nadcházejícího léta, v níž se budou jednotlivé akce konat, samozřejmě pro nižší počet diváků," dodává.

První položkou na programu bude novinka divadelního a filmového režiséra Jiřího Havelky Gadžové jdou do nebe s podtitulem Comedy Ghetto.

Dlouho připravovaná inscenace, na které se podíleli romští spolupracovníci, je inspirována vztahy a předsudky mezi takzvanou většinovou společností a Romy.

"Právě česko-romské soužití a sílící nacionalismus a rasismus patří k dlouhodobě palčivým tématům, která nedávná zkušenost s pandemií nasvítila zcela nově. Rád bych proto poděkoval všem členům inscenačního týmu za obdivuhodné nasazení, díky němuž můžeme tuto premiéru navzdory nečekané a vynucené pauze tak pohotově uvést," vzkazuje dramaturg Martin Sládeček.

Snímek z chystané inscenace Gadžové jdou do nebe.
Snímek z chystané inscenace Gadžové jdou do nebe. | Foto: Divadlo Husa na provázku

Prostřednictvím programu na provázek.dvoře chtějí divadelníci podpořit mnoho nezávislých umělců spjatých s Husou na provázku.

"Návštěvníci se proto mohou těšit nejen na řadu open air představení, ale také na koncerty, z nichž bych vypíchla třeba koncert Ivy Bittové konající se na provázkovském dvoře 7. června," doplňuje umělecká šéfka Davidová.

Předprodej na venkovní program začal toto úterý.

 

Právě se děje

Další zprávy