Dekáda v divadle: Zásahy politiků, změny v Praze i Brně, vzestup nového cirkusu

Marie Reslová Marie Reslová
3. 1. 2020 13:40
V uplynulé dekádě výrazně vzrostly příspěvky pražským scénám i Národnímu divadlu. Vzniklo Studio Hrdinů, spolek Jedl nebo novocirkusový Cirk La Putyka. Skončily éry Vladimíra Morávka v Brně a Davida Drábka v Hradci Králové, začaly nové v Divadle pod Palmovkou nebo Městských divadlech pražských. Shrnujeme, co v posledních deseti letech zažila česká divadla.
Studio DVA v Praze začalo fungovat v roce 2013. Na snímku je jeho kavárna.
Studio DVA v Praze začalo fungovat v roce 2013. Na snímku je jeho kavárna. | Foto: ČTK

Čím dál víc peněz

Rostoucí počet scén a premiér vyvíjí tlak na veřejné rozpočty. Přibývá žádostí o granty a rostou náklady na financování institucí zřizovaných státem nebo samosprávami.

Jen Praha letos na provoz svých deseti divadel vydá bezmála půl miliardy korun, zatímco před deseti lety ji ta samá stála "jen" 360 milionů. Skoro o čtvrtinu, z 629 na 835 milionů korun, narostl mezi lety 2012 a 2018 příspěvek ministerstva kultury Národnímu divadlu.

Přesto jsou česká divadla podfinancovaná, vyplácejí objektivně nízké mzdy i honoráře, mají omezené prostředky na výpravu i techniku a na jevišti to bývá vidět. Nejhůř jsou na tom ovšem nezávislé scény podporované granty. Na ně zbývá peněz nejméně, a tak jsou stesky divadelníků po nedostatku financí většinou oprávněné.

Své místo si v uplynulé dekádě definitivně našly i soukromé scény jako pražské Studio DVA divadlo nebo Kalich, kterým komerční úspěch umožňuje obejít se bez dotací. S ohledem na to ovšem musí volit repertoár a angažmá hereckých hvězd.

 

Právě se děje

Další zprávy