Dekáda v divadle: Zásahy politiků, změny v Praze i Brně, vzestup nového cirkusu

Marie Reslová Marie Reslová
3. 1. 2020 13:40
V uplynulé dekádě výrazně vzrostly příspěvky pražským scénám i Národnímu divadlu. Vzniklo Studio Hrdinů, spolek Jedl nebo novocirkusový Cirk La Putyka. Skončily éry Vladimíra Morávka v Brně a Davida Drábka v Hradci Králové, začaly nové v Divadle pod Palmovkou nebo Městských divadlech pražských. Shrnujeme, co v posledních deseti letech zažila česká divadla.
Vpravo vedle Mostu Miloše Sýkory v Ostravě je Komorní scéna Aréna.
Vpravo vedle Mostu Miloše Sýkory v Ostravě je Komorní scéna Aréna. | Foto: ČTK

Ceny, ceny, ceny

Na české divadlo uplynulé dekády lze hledět i skrze ocenění a výroční ankety jako Ceny Alfréda Radoka, které se před šesti lety přejmenovaly na Ceny divadelní kritiky, nebo přes Thálie či Ceny divadelních novin.

Je to pohled trochu pragocentrický, protože na systematické objíždění regionálních scén chybí čas i peníze. Dost ale vypovídá o kondici divadel i převažujícím vkusu recenzentů a teatrologů, kteří o vítězích rozhodují.

Výrazných úspěchů v tomto smyslu dosáhly tři pražské scény: Dejvické divadlo, Divadlo Na zábradlí a Divadlo pod Palmovkou. Hned čtyřikrát se Divadlem roku stala ostravská Komorní scéna Aréna.

Z Brna byla nejčastěji oceňována práce HaDivadla. A nelze zapomenout ani na tři výrazné, opakovaně oceňované nezávislé soubory: Studio Hrdinů, divadlo Vosto5 a spolek Jedl.

 

Právě se děje

Další zprávy