Dekáda v divadle: Zásahy politiků, změny v Praze i Brně, vzestup nového cirkusu

Marie Reslová Marie Reslová
3. 1. 2020 13:40
V uplynulé dekádě výrazně vzrostly příspěvky pražským scénám i Národnímu divadlu. Vzniklo Studio Hrdinů, spolek Jedl nebo novocirkusový Cirk La Putyka. Skončily éry Vladimíra Morávka v Brně a Davida Drábka v Hradci Králové, začaly nové v Divadle pod Palmovkou nebo Městských divadlech pražských. Shrnujeme, co v posledních deseti letech zažila česká divadla.
V uplynulé dekádě se začalo hrát třeba v pražské Vile Štvanice.
V uplynulé dekádě se začalo hrát třeba v pražské Vile Štvanice. | Foto: ČTK

Divadlo, kam se podíváš

Co do počtu divadel je Česká republika velmocí. Podle statistiky Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu, která spadá pod ministerstvo kultury, jich v uplynulé dekádě přibylo 45 na celkových 182 koncem roku 2018.

Z toho státy, kraje či města zřizují 39 divadel, která však hrají na 89 scénách, protože některá disponují více prostory. Spolky a obecně prospěšné organizace provozují 87 divadel, podnikatelé dalších 56.

Statistika nicméně neregistruje projekty či uskupení, která nemají stálé zázemí, hrají jen pár dnů v měsíci nebo příležitostně, hostují na cizích scénách, případně využívají alternativních prostorů.

Ve skutečnosti je tak nabídka ještě širší. Šéfredaktor časopisu Svět a divadlo Karel Král tvrdí, že když spočítal všechny premiéry, došel k ohromující tisícovce nových inscenací ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy