Divadlem roku 2022 se stalo to Dejvické, nejlepší inscenací je Konec rudého člověka

ČTK ČTK
11. 3. 2023 21:27
Dejvické divadlo získalo hlavní ocenění na sobotním udílení Cen divadelní kritiky. Inscenací roku se stal Konec rudého člověka, který v režii Michala Vajdičky uvedla další pražská scéna, Divadlo v Dlouhé.

Konec rudého člověka připravil hostující slovenský tým. Hru napsal Daniel Majling na motivy stejnojmenné, také česky vydané knihy disidentky a nositelky Nobelovy ceny za literaturu, ukrajinsko-běloruské spisovatelky Světlany Alexijevičové. Ta vedla rozhovory s obyvateli postsovětského Ruska. Nahlíží do společnosti, jež věřila v socialismus více než jiná, ve které má autoritářský vůdce většinovou podporu obyvatel a kde 70 procent obyvatel považuje diktátora Stalina za velkého muže. Inscenace měla v Dlouhé premiéru zkraje loňského března, tedy krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Na sobotních Cenách divadelní kritiky, které byly uděleny v Dejvickém divadle, dramatizace Alexijevičové uspěla také v kategorii pro nejlepší mužský herecký výkon. Ten odvedl Jan Vondráček coby major Alexejev právě v Konci rudého člověka. Se stejným počtem hlasů však cenu v této kategorii zároveň získal Ivan Trojan za postavu Davida ve hře Fifty Petra Zelenky, který ji v Dejvickém divadle rovněž režíroval.

V ženské kategorii uspěla Pavlína Štorková, jež ztvárnila básnířku Sylvii Plathovou v autorské hře Jana Horáka Manželka publikovaného básníka, uvedené pražským Studiem Hrdinů. V neoceňované kategorii "největší zážitek ze zahraničního divadla" se na prvním místě umístila inscenace nazvaná Shaxpearova myčka na ulici Kertész, svérázná a aktualizovaná adaptace Shakespearova Romea a Julie od Pétera Závady v režii Viktora Bodó, kterou budapešťské divadlo Örkeny István Színház uvedlo na loňském plzeňském festivalu Divadlo.

Cenu pro prvně uvedenou českou hru si odnáší Petr Zelenka za Fifty, ocenění za scénografii pak Marek Cpin za Chazarský slovník uvedený brněnskou Husou na provázku a Tereza Gsöllhoferová s Evou Justichovou za inscenaci Musí se žít od projektu nazvaného Pomezí. Nejlepší hudbu složil Matouš Hejl k opeře Ibsen/Přízraky, talenty roku porota vyhlásila herečky Anežku Šťastnou a Zdislavu Začalovou.

Ve 31. ročníku cen udílených na základě ankety časopisu Svět a divadlo, které dříve nesly jméno Ceny Alfréda Radoka, hlasovalo 84 kritiků.

Video: Trailer z inscenace Konec rudého člověka

Konec rudého člověka měl v pražské Dlouhé premiéru vloni v březnu, krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Foto: ČTK | Video: Divadlo v Dlouhé
 

Právě se děje

Další zprávy