Divadelní tipy: Pokrytectví doby v Idiotech i Zradě

4. 3. 2014 19:33
Vybrali jsme tři premiéry pražských divadel v březnu. Švandovo divadlo uvádí Idioty, Nová scéna Snídani s Leviathanem a Činoherní klub Zradu.
Snídaně s Leviathanem.
Snídaně s Leviathanem. | Foto: Národní divadlo

Divadelní tipy - Z bohaté nabídky březnových premiér byste si v Praze neměli nechat ujít zejména tři tituly, které spojuje jedno – demonstrace falešnosti dnešního světa a dvojí tvář společnosti. Jaké jsou kořeny a důsledky této pokrytecké doby, ve které lhář obelhává lháře? Takové otázky bychom jistě neměli obcházet, a to ani v divadle.

Lars von Trier: Idioti

Kultovní snímek Larse von Triera Idioti na jeviště přenese soubor Švandova divadla, který má s adaptacemi filmů bohaté zkušenosti a systematicky buduje svojí „filmovou“ dramaturgickou linii.

Idioti byli natočeni v duchu Dogma 95, jedného z nejrevolučnějších manifestů v dějinách kinematografie, který dal tvář a světové uznání skandinávským tvůrcům.

Idioti.
Idioti. | Foto: Švandovo divadlo

Manifest Dogma 95 volá po přirozenosti poté, co se evropské nové vlny vyčerpaly. Režiséři tohoto hnutí odmítají vyumělkovanost a přepjatost, obrodu kinematografie vidí v jednoduchém snímání reality. Idioti v tomto stylu působí téměř dokumentárně, film zachycuje skupinu lidí, které spojí bizarní rozhodnutí – předstírat, že jsou mentálně zaostalí. Nejde ovšem o zábavu z dlouhé chvíle, ale o velké gesto proti společnosti.

Mladá režisérka Anna Petrželková se rozhodla pro adaptaci tohoto příběhu, který konfrontuje uhlazenou společnost a nihilisty, právě z důvodu odhalení pokrytectví společnosti. Výzva to je zejména pro herecký ansámbl, který bude muset vystoupit ze stínů svých filmových prototypů.

Premiéra 8. března2014 19:00 ve Švandově divadle

Roman Sikora: Snídaně s Leviathanem

Mnohem konkrétnější výpověď o pokrytectví přinese premiéra v Národním divadle, konkrétně ve foyer Nové scény. Uvedení současné české hry na první scéně je krokem chvályhodným sám o sobě.

Snídaně s Leviathanem.
Snídaně s Leviathanem. | Foto: Národní divadlo

Dramatik Roman Sikora, známý jako nekompromisní kritik našich politicko-společenských poměrů, ve své politické satiře Snídaně s Leviathanem dává pod ostrou palbu dravou tvář kapitalismu s velmi konkrétními odkazy na naší realitu tady a teď. Nehledá psychologické motivace, právě naopak – jeho postavy jsou naprosto bezduché groteskní figurky, které slyší jenom na peníze a moc.

Uvedením v prostoru foyer Nové scény tak dramaturgie Národního divadla navazuje na nedávno uvedenou politickou satiru Miloš Ubu, která si vzala na mušku samotného prezidenta. Byť se jedná jen o scénický náčrt, představí se v něm přední herci Národního divadla, vedeni režisérem Jiřím Honzírkem.

Premiéra 4. března 2014 19:00 ve foyer Nové scény Národního divadla

Harold Pinter: Zrada

Pokrytectví společnosti v Idiotech a pokrytectví politiky ve Snídani s Leviathanem do třetice doplní pokrytectví mezilidských vztahů a partnerství, které je hlavním tématem hry Zrada anglického nositele Nobelovy ceny za literaturu, Harolda Pintera.

Zrada.
Zrada. | Foto: Činoherní klub

Autor hru napsal jako reakci na vlastní mimomanželskou aféru a skandál, který rozpoutala. Řeší v ní obecné problémy dnešní společnosti, zejména odcizenost, neschopnost komunikace a falešnost partnerských vztahů.

Režisér Ondřej Sokol vidí atraktivitu tohoto třidset pět let starého textu nejen v stále aktuálním problému nefunkčních vztahů. Pinter láká zejména svojí charakteristickou prací s různými realitami, ve kterých se tříští pojem o lži a skutečnosti. V rolích milostného trojuhelníku se představí vynikající herci, samotný režisér Sokol, jeho bývalá manželka Kateřina Lojdová a Martin Finger.

Premiéra 7. března 2014 19:30 v Činoherním klubu

 

Právě se děje

Další zprávy