Divadelní procházka Prahou. Účastníci se sluchátky narazí na hady a krokodýly

ČTK Kultura ČTK, Kultura
2. 6. 2021 14:41
Diváci představení Kleopatra, které pro Divadlo Na zábradlí připravila skupina 8lidí, se vydají do historického centra Prahy. Projekt vychází z žánru audiowalk. Po krátké inscenaci znázorňující Kleopatřinu smrt se lidé se sluchátky na uších dle pokynů herců vypraví z divadla do ulic na procházku egyptským podsvětím. Kromě Kleopatry se setkají s hlavními postavami jejího života.

Premiéry se uskuteční 4. a 5. června, reprízy pak 22., 23., 24. a 25. června.

"Skrze netradiční zvukový zážitek a herecké akce ve veřejném prostoru Prahy 1 bude možné zdánlivě obyčejná místa nahlédnout z jiné perspektivy a upozornit na detaily, které nám často unikají," avizují tvůrci.

Účastníci úterní testovací procházky s mluveným slovem a hudbou skladatele Matouše Hejla ve sluchátkách za pozornosti kolemjdoucích prošli kostelem sv. Jiljí nebo nádvořím Klementina. Cestou narazili mimo jiné na umělé hady nebo hlavy krokodýlů, průvodce je upozornil na fresku na budově Národního památkového ústavu a jiné zajímavosti.

Egyptské podsvětí v inscenaci Kleopatra znázorňuje "druhé město", alternativní realitu, která je v Praze pro běžné smrtelníky neviditelná.

Projekt byl pro členy hereckého souboru Divadla Na zábradlí výzvou, jelikož mnozí se z jeviště vydávají hrát ven. Záměrem je vzít město důsledně do hry a přijímat všechny podněty, které z něj vycházejí.

Při nahrávání byl použit takzvaný binaurální mikrofon, který umožní divákům nechat na sebe egyptské prostředí působit ze všech stran.

Inscenaci vytvořila tvůrčí skupina 8lidí, jež vznikla roku 2017. Skládá se z režisérů, dramaturgů a scénografů, kteří se potkali o tři roky dříve v jednom ročníku katedry alternativního a loutkového divadla DAMU. Stálými členy kolektivu jsou Petr Erbes, Emilie Formanová, Nina Jacques, Boris Jedinák, Anna Klimešová, Alice Kofláková, Karolína Kotrbová, Zuzana Sceranková, Vendula Tomšů a Viktorie Vášová.

Skupina se zabývá převážně projekty s aktuální společenskou tematikou na pomezí divadla, performance, instalace a happeningu.

Premiéra Kleopatry není jedinou novinkou, kterou Divadlo Na zábradlí nachystalo na léto. Kromě běžného repertoáru budou mít diváci možnost zhlédnout práci Divadla Na zábradlí ve Valdštejnské zahradě nebo v holešovickém šapitó Azyl78. Připravuje se také druhá letní premiéra, nazvaná Ahoj vesmíre!, pro planetárium v pražské Stromovce.

 

Právě se děje

Další zprávy