Divadelní ceny Thálie získala Blanka Bohdanová i Josef Zíma

ČTK ČTK
Aktualizováno 28. 3. 2015 23:20
Činoherní ceny Thálie za mimořádný jevištní výkon obdrželi Vilma Cibulková za roli Leni ve stejnojmenné inscenaci v pražském Divadle v Řeznické a Michal Isteník za roli Čičikova v Mrtvých duších.
Blanka Bohdanová s cenou Thálie
Blanka Bohdanová s cenou Thálie | Foto: ČTK

Praha - Blanka Bohdanová převzala večer prestižní Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. Stalo se tak na jevišti Národního divadla v Praze, které bylo její domácí scénou čtyřiačtyřicet let, a za bouřlivého potlesku vestoje zaplněného hlediště. V letech 1966 až 2010 tu ztvárnila více než osmdesát rolí.

Je to už 14 let, co Bohdanová, která 4. března oslavila pětaosmdesátiny, exceluje v pražské Viole s Josefem Somrem v inscenaci The Gin Game. Oba získali za výkon v tomto komorním dramatu Thálii za rok 2001. Herečka mu za to dnes poděkovala, stejně jako svém dalšímu spoluhráči Stanislavu Zindulkovi. Označila je za pomyslnou třešničku na své herecké dráze. Vedle herectví se věnuje malování - začala v době normalizace, kdy měla z politických důvodů hereckou práci omezenou.

Zvláštní cenou Kolegia Cen Thálie byla poctěna tanečnice, pedagožka, choreografka a teoretička Eva Kröschlová, která se na jevišti naposled objevila v roce 1952. Tehdy také začala působit na pražské DAMU, kde učí dodnes. Osmaosmdesátiletá umělkyně spolupracovala s patnácti scénami, například s Národním divadlem, Divadlem Za branou a s Realistickým divadlem. Od roku 1985 vyučuje historické tance na mezinárodní Letní škole staré hudby v Kroměříži a Valticích.

Ocenění za celoživotní operní a taneční mistrovství převzaly Zdenka Kareninová a Dagmar Ledecká Šebková. První měla angažmá v Českých Budějovicích a pak v brněnské Janáčkově opeře, v 70. letech byla stálým hostem opery Národního divadla v Praze. Druhá umělkyně působila koncem 40. let v Bratislavě, ale její osobní i umělecký život byl spjat s Prahou - v letech 1954 až 1973 byla sólistkou baletu Národního divadla.

Cenu Thálie za celoživotní operetně-muzikálové mistrovství převzal herec, zpěvák a moderátor Josef Zíma. Zpěvu se učil soukromě a po absolutoriu DAMU ho ve druhé polovině 50. let pozval do svého Divadla satiry a pak Divadla ABC Jan Werich.

Dvaaosmdesátiletý Zíma v očividně dobré kondici poděkoval z jeviště Národního divadla lidem, kteří ovlivnili jeho životní cestu a kteří již nejsou mezi živými. Vedle Wericha jmenoval Miloše Nedbala a Alfréda Radoka. Zíma hrál a zpíval od roku 1962 třicet let v Městských divadlech pražských. Účinkoval na Fidlovačce, v Hudebním divadle v Karlíně a na scénách v Plzni a v Liberci. Slávu mu přinesl princ Radovan ve filmové pohádce Princezna se zlatou hvězdou.

Cena Thálie za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla byla udělena Blance Josephové Luňákové z plzeňského Divadla Alfa. Je herečkou i autorkou divadelních her, rozhlasových a televizních scénářů a písňových textů, šansoniérkou, pedagožkou a arteterapeutkou.

Thálii určenou činoherci do 33 let převzal člen Divadla Petra Bezruče z Ostravy Lukáš Melnik. Na jevišti mu osobně gratuloval i herec Luděk Munzar. "Chtěl bych poděkoval režisérům, kteří mi dali role, na kterých se dá vyrůst," řekl Melnik, jenž hostuje v Národním divadle moravskoslezském.

Činoherní ceny Thálie za mimořádný jevištní výkon převzali Vilma Cibulková za roli Leni ve stejnojmenné inscenaci v pražském Divadle v Řeznické a Michal Isteník za roli Čičikova v Mrtvých duších v Městském divadle v Brně.

V operním oboru zazářili Ivana Veberová rolí Mařenky v Prodané nevěstě v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni a nepřítomný Aleš Briscein za roli Jaroměra v Pádu Arkuna v Národním divadle (ND). V baletním oboru získali cenu Tereza Podařilová za roli markýzy de Merteuil ve Valmontovi v ND a Richard Ševčík za titulní roli v baletu Spartakus v Plzni.

Muzikálová porota ocenila umělce z Národního divadla moravskoslezského - Hanu Fialovou za Edith Piaf a Tomáše Savku za roli Che v Evitě.

Ceny Thálie udělila Herecká asociace podvaadvacáté, a to v roce, kdy si připomíná 25 let existence.

 

Právě se děje

Další zprávy