Diváci budou sedět na jevišti. Mladoboleslavské divadlo uvádí Čechova

ČTK ČTK
23. 2. 2022 10:58
Městské divadlo v Mladé Boleslavi jako první letošní premiéru nastudovalo Višňový sad. Klasickou hru Antona Pavloviče Čechova z roku 1903 pojal režisér Petr Mikeska netradičním způsobem. Diváci budou sedět na jevišti a herci se mají pohybovat po celém divadle.

Premiéry se konají tento pátek 25. a sobotu 26. února, nejbližší reprízy následují 8. a 28. března.

Mikesku, který je zároveň uměleckým šéfem divadla, k nápadu na neobvyklé uspořádání inspirovala pandemie. "Když jsme vloni nemohli několik měsíců hrát, jednou jsem šel sám přes zcela prázdné jeviště a v ten okamžik zvláštního smutku a nevyhnutelného přijetí dané situace mi došlo, že takto na svůj dům, ve kterém už není život, hledí Raněvská," říká s odkazem na majitelku panství z Čechovova dramatu.

Višňový sad je poslední hrou slavného ruského dramatika. Příběh s prvky tragické ironie zachycuje rozpad carského Ruska na pozadí peripetií zadlužené kněžny a její rodiny. "Přestože jsme dalece vzdáleni epoše, kdy Čechov hru tvořil a do které situoval děj, jsou naše dnešní emoce a city velmi blízké těm, které popisuje," míní Mikeska.

"Téma hledání smyslu života ruské inteligence na počátku minulého století nabízí nadčasové konotace ke zlomovému období, které právě zažíváme," doplňuje.

V boleslavské inscenaci má dramaturgii na starosti Kateřina Suchanová, scénu Michal Syrový a kostýmy Agnieszka Pátá Oldak.

Divákům se představí herci Lucie Matoušková, Radim Madeja, Lucie Končoková, Magdalena Jirounková, Roman Teprt nebo Ondřej Lechnýř.

Do Městského divadla v Mladé Boleslavi se Čechov vrací po 14 letech, roku 2008 zde měl premiéru Racek v režii Jana Nováka.

 

Právě se děje

Další zprávy