Dát najevo, že to nevzdáváme. Divadelní Studio Dva opět začíná hrát

ČTK ČTK
27. 5. 2020 12:09
Pražské divadlo Studio Dva od 1. do 24. června uvede 15 představení, přestože hrát pro třetinu diváků, aby splnilo vládní nařízení, pro něj není rentabilní. Scéna tím chce dát divákům najevo, že to nevzdává.
Studio Dva znovu začíná hrát od 1. června.
Studio Dva znovu začíná hrát od 1. června. | Foto: ČTK

Hercům a technickému personálu, který je na produkcích finančně závislý, tímto způsobem Studio Dva dává možnost výdělku. Na venkovních scénách pak v červnu počítá s uspořádáním 17. ročníku Metropolitního léta hereckých osobností.

Václav Jílek a Eva Josefíková v Líbánkách na Jadranu.
Václav Jílek a Eva Josefíková v Líbánkách na Jadranu. | Foto: Václav Beran

Pro sál na Václavském náměstí připravilo Studia Dva náhradní program. Původně plánované inscenace přesunulo na podzimní termíny.

V červnu mohou diváci navštívit dvě představení úspěšného režiséra, spisovatele a dramaturga Patrika Hartla Líbánky na Jadranu a Vysavač, dále Otevřené manželství od Daria Foa a Francy Rameové, Sex pro pokročilé od Michele Rimlové, Kutloch aneb I muži mají své dny z pera Kristofa Magnussona nebo Malého prince na motivy knihy Antoina de Saint-Exupéryho.

Divadlo zatím musí hrát za zvýšených hygienických předpisů a požadovaných norem. Do velkého sálu se tak vejde 239 lidí, přičemž kapacita je 615 míst. Z tohoto důvodu nemůže divadlo aktuálně zařadit na program všechny hry, zejména velké a nákladné inscenace nebo muzikály. Hrát zatím nebude v kamenném divadle ani pro seniory a děti. Svoji malou scénu divadlo ze stejného důvodu otevře až v září.

"Věřím, že jsme se rozhodli správně, a pevně doufám, že lidé přijdou a podpoří nás," říká producent Studia Dva Michal Hrubý. "Zároveň bych rád poděkoval všem divákům za podporu, kterou nám po dobu pandemie vyjadřovali, ať už tím, že si nechávali vstupenky na náhradní termíny a nechtěli vracet vstupné, či nás podpořili finančně, anebo tím, že sledovali naše on-line přenosy," dodává.

Jana Krausová a Karel Roden v Sexu pro pokročilé.
Jana Krausová a Karel Roden v Sexu pro pokročilé. | Foto: Václav Beran

Co se týče letních scén na pražském Vyšehradě, na tvrzi Divice na Lounsku a ve Vítězné na Trutnovsku, které divadlo provozuje při 17. ročníku Metropolitního léta hereckých osobností, producent Hrubý doufá, že nastane další fáze uvolnění a vše se uskuteční podle plánu.

První diváky mají letní scény přivítat 10. června, na 15. června je připravena česká premiéra komedie Petera Quiltera Duety s Monikou Absolonovou a Filipem Blažkem.

 

Právě se děje

Další zprávy