Dagmar Havlová končí v Divadle na Vinohradech, odchází po 43 letech

ČTK ČTK
23. 8. 2022 10:54
Bývalá první dáma a herečka Dagmar Havlová podala výpověď v pražském Divadle na Vinohradech, odkud odchází po 43 letech. Její poslední rolí byla milionářka Klára v inscenaci Návštěva staré dámy.
Dagmar Havlová při oslavách 17. listopadu 2021 na pražské Národní třídě s bustou exprezidenta Václava Havla.
Dagmar Havlová při oslavách 17. listopadu 2021 na pražské Národní třídě s bustou exprezidenta Václava Havla. | Foto: Lukáš Bíba

Havlová své rozhodnutí sdělila deníku Aha. Odchod plánovala už na podzim 2019, tehdy ji však ředitel divadla Tomáš Töpfer přesvědčil, aby v souboru zůstala.

"Ukončila jsem stálé angažmá. Dohrála jsem v poslední době své postavy ve Lvovi v zimě a Návštěvě staré dámy, nechtěla jsem diváky zklamat," říká Havlová. Výpověď dala letos na jaře. "Opravdu nastal čas v nejlepším odejít," dodává herečka, jež se dále nebrání filmovým či seriálovým nabídkám. "Paní Havlová, které už bude sedmdesát let, se rozhodla na vlastní žádost ukončit svoji kariéru a už není u nás zaměstnaná. K tomu není co dodávat," konstatoval Tomáš Töpfer.

Havlová ještě pod dívčím jménem Veškrnová nastoupila na Vinohrady v roce 1979. Po svatbě s tehdejším prezidentem Václavem Havlem roku 1997 angažmá přerušila a věnovala se roli první dámy. Na jeviště se vrátila roku 2006, kdy zaplněné hlediště Divadla na Vinohradech aplaudovalo jejímu výkonu v inscenaci Chvíle pravdy režiséra Ladislava Smočka.

Havlová se narodila roku 1953 v Brně. Na jevišti se poprvé objevila jako třináctiletá, po základní škole zamířila na brněnskou konzervatoř, kde mimo jiné potkala svého prvního muže Radvíta Nováka, otce dcery Niny.

Po konzervatoři zamířila na Janáčkovu akademii múzických umění. Ještě před jejím dokončením účinkovala v Divadle na provázku, v letech 1978 až 1982 také v Semaforu. Několik sezon působila v někdejším pražském Divadle Jiřího Wolkera, dnešním Divadle v Dlouhé, až roku 1979 získala angažmá v Divadle na Vinohradech.

Ve filmu poprvé zazářila v polovině 70. let, kdy ji režisér Juraj Herz obsadil do snímku Holky z porcelánu, dále hrála v Holce na zabití, Jak se točí Rozmarýny nebo seriálech Návštěvníci, Cirkus Humberto a Bylo nás pět. V uplynulé dekádě se objevila v adaptaci Odcházení podle stejnojmenné divadelní hry Václava Havla či snímku Vlastníci režiséra Jiřího Havelky.

Po smrti Václava Havla se bývalá první dáma nepřestala angažovat v nejrůznějších aktivitách spojených s jeho jménem. Přes 20 let působí v Nadaci Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

Pamatuji si, jak bylo Václavu Havlovi nepříjemné, když musel ukázat, že už mu není dobře, vzpomíná dokumentarista Petr Jančárek. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy