Dadaismus jako obrana proti světu. Polívkovo divadlo uvede novinku

Dadaismus jako obrana proti světu. Polívkovo divadlo uvede novinku
Pavol Seriš na zkoušce Dada Revue.
Pavol Seriš na zkoušce Dada Revue.
Pavol Seriš na zkoušce Dada Revue.
Pavol Seriš na zkoušce Dada Revue.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
19. 1. 2023 10:59
Slovní humor i pantomimu spojuje Dada Revue, nová inscenace brněnského Divadla Bolka Polívky. Její autor a zároveň jediný protagonista Pavol Seriš ztvární čtyři desítky postav v situacích často vypozorovaných ze života. "Zkoušky jsou hravé a spontánní. Chtěli bychom, aby to vyniklo i na jevišti. Určitě tam bude mít své místo také improvizace," říká Seriš.

Tato "bláznivá komediální koláž" má premiéru v pátek 20. a sobotu 21. ledna, nejbližší reprízy následují 22. ledna a 25. února.

Projekt volně vychází z odkazu dadaismu, tedy směru, jenž vznikl jako reakce skupiny umělců různých národností na hrůzy první světové války. Stejně jako původní dadaistická tvorba ani brněnské představení přímo neotevírá politická témata. Pracuje s principem náhody, nonsensy, hravými slovními hříčkami nebo prvky fyzického divadla a tance.

"Dadaismus je vlastně obrana proti šílenému světu," říká principál Bolek Polívka, který Serišovi ve svém divadle dává prostor opakovaně. "Jeho autorský vklad a fyzické možnosti jsou jedinečné," zdůrazňuje.

Seriš slibuje dynamickou show, která diváky nabije chutí do života i ve složité době. "Napsal jsem Dada Revue jako jednu velkou divadelní koláž, která nemá jednotný příběh a jednotící charakter. Vychází z hravosti, spontánnosti a střídaní charakterů, žánrů i vyjadřovacích prostředků," popisuje.

Režie se ujal jeho kolega Dalibor Buš, jinak herec brněnského Divadla Husa na provázku a držitel Thálie pro činoherce do 33 let. Se Serišem se znají a spolupracují dlouho. "Jako herec mu mohu poskytovat druhý pohled," zdůvodňuje Buš.

Scénu navrhla Bernadett Királyová. Protagonista v černém oblečení, s nemnoha rekvizitami, se bude pohybovat na kontrastním bílém pozadí.

 

Právě se děje

Další zprávy