Členové opavského divadla zahráli ve výloze obchodního domu

ČTK ČTK
14. 4. 2021 19:06
Herci ze Slezského divadla v Opavě vystoupili ve výloze obchodního domu Slezanka. Pro tuto příležitost připravili speciální program, který uvedli několikrát.
Herci ze Slezského divadla Opava ve výloze obchodního domu Slezanka.
Herci ze Slezského divadla Opava ve výloze obchodního domu Slezanka. | Foto: ČTK

Ve středu akce nazvaná Oživená Slezanka skončila. Divadlo se jejím prostřednictvím připojilo k výzvě Oživené výlohy, kterou v lednu založili umělci ze souboru Cirk La Putyka na podporu kultury i dalších zavřených podniků.

Poprvé se herci ve výloze opuštěného obchodního centra představili v pondělí. Zazněly oblíbené operní árie či ukázky z činoherních a baletních inscenací. Zájem o vystoupení ve výloze byl podle divadelníků velký, ve středu je sledovala stovka lidí.

V netradičních aktivitách, k nimž se uchýlilo kvůli protipandemickým opatřením, bude Slezské divadlo Opava pokračovat. Natočilo například záznam inscenace Broučci, kterou zveřejní jako dárek dětem k Mezinárodnímu dni dětské knihy. K vidění bude na webu příští pátek a sobotu 23. a 24. dubna.

Obchodní centrum Slezanka je panelová budova postavená na místě, kde v 17. století stály starobylé právovárečné domy. Blok se sídlištní podobou navazuje na historickou zástavbu centra a sousedí s gotickým chrámem.

Budova na centrálním Horním náměstí je dlouhodobě problémová. Dřívější vedení města ji koupilo v roce 2008 od soukromého vlastníka a vyjádřilo ochotu investovat do opravy či zbourání Slezanky a výstavby nového centra. Na uhrazení kupní ceny si město vzalo úvěr 270 milionů korun.

Obchodní dům pak byl dlouho téměř prázdný, až v roce 2012 se podařilo najít někoho, kdo má zájem jej provozovat. Přesto se dlouhodobě nedařilo prostory pronajímat.

Město nakonec přistoupilo na prodej developerské firmě. Na místě Slezanky mělo vzniknout nové obchodní centrum. Přípravy se ale vlekly a nakonec převládl názor, že obchodní centrum by se stavět nemělo. Změnu ovlivnil i vznik nedalekého obchodního centra Breda & Weinstein.

Po dohodě developer ustoupil od záměru. Od té doby radnice řeší, co se Slezankou dál. Městu se nedaří ji pronajmout ani prodat.

 

Právě se děje

Další zprávy