Souboru Cirque du Soleil hrozí bankrot, propustil 95 procent zaměstnanců

Reuters Kultura Reuters, Kultura
28. 3. 2020 13:25
Kanadská zábavní společnost Cirque du Soleil, jejíž představení od roku 1984 vidělo zhruba 200 milionů diváků, propustila takřka všechny zaměstnance. Stalo se tak v reakci na epidemii koronaviru, kvůli níž firma založená v Montréalu přichází o vystoupení a tím pádem také jediný zdroj příjmů.
Cirque du Soleil v Praze vloni uvedl inscenaci Toruk: The First Flight.
Cirque du Soleil v Praze vloni uvedl inscenaci Toruk: The First Flight. | Foto: Live Nation, Robert Sedmík

Škrty se dotknou 95 procent týmu Cirquu du Soleil, což znamená, že o práci přijde přes 4000 lidí.

Kina, kluby či divadla se momentálně zavírají po celém světě, dohromady již novým typem koronaviru onemocnělo přes půl milionu lidí a 22 tisíc zemřelo, z toho 1000 v USA. Tamní města i státy, kde Cirque du Soleil vystupuje nejčastěji, postupně zakazují shromáždění více lidí na jednom místě.

Cirque du Soleil v reakci na tato opatření již začátkem měsíce odložil plánovaná vystoupení v Las Vegas, kde tradičně mívá vysokou návštěvnost.

Novocirkusová společnost si nyní udrží jen nutnější podpůrný tým, který bude dál vyhodnocovat nasmlouvaná turné a zvažovat možnost prodeje vstupenek na vystoupení souboru ještě letos nebo v roce 2021. Tentýž podpůrný tým by také měl mít na starost opětovné najímání nyní propuštěných pracovníků, až bude opět možné vystupovat na veřejnosti.

"Je to naše jediná možnost," říká ředitel zábavní společnosti, sedmašedesátiletý Daniel Lamarre, který pro Cirque du Soleil pracuje od roku 2001.

Všichni propuštění zaměstnanci dostanou placené volno a na omezenou dobu budou mít také hrazené zdravotní pojištění.

Management Cirquu du Soleil však zároveň již zkoumá možnosti restrukturalizace dluhu pro případ, že by musel vyhlásit bankrot. Firma má dluh ve výši 900 milionů dolarů, což je v přepočtu 22,1 miliardy korun, a začala již komunikovat s věřiteli.

Cirque du Soleil Entertainment Group se zadlužila před pěti lety, kdy v ní většinový podíl za 1,5 miliardy dolarů, dle tehdejších přepočtů 38,3 miliardy korun, zakoupilo konsorcium firem v čele s americkou investiční společností TPG Capital. Ta pak do Cirquu du Soleil vyslala své analytiky, kteří měli zábavní firmě pomoct s neuspokojivým hospodařením.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's v polovině března snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Cirquu du Soleil do spekulativního pásma "junk", které označuje výrazně rizikové dlužníky. Podle Moody's existuje "značná pravděpodobnost", že Cirque du Soleil nebude schopen dostát závazkům.

Zrušená letošní vystoupení prohloubí vážnou hospodářskou situaci firmy. Ta vloni v prosinci disponovala částkou okolo 105 milionů dolarů, z toho zhruba 20 miliony v hotovosti.

Letos však Cirque du Soleil musí zaplatit okolo 165 milionů, což kromě splátek zahrnuje i vrácené vstupenky za zrušená představení. Dokud však soubor nemůže vystupovat, nemá žádný zdroj příjmů.

Cirque du Soleil dobře znají také čeští diváci. Kanadský soubor naposledy vloni v pražské O2 areně představil inscenaci nazvanou Toruk: The First Flight, která byla inspirovaná filmem Avatar režiséra Jamese Camerona a ve které hlavní postavu ztvárnil český akrobat Jakub Plšek.

"Soubor čítající 112 lidí, z nichž akrobatů je 43, si s sebou přivezl prakticky kompletní interiér pro středně velké divadlo. V zákulisí stojí cestovní skříně, dle přesného systému naplněné kostýmy, dále šicí stroje na jejich opravy či pračky na jejich vyprání. Další skříň na kolečkách v pečlivě popsaných šuplících ukrývá líčidla, pudry a krémy na pleť," popsalo v reportáži Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy