Cirk La Putyka otevře v tržnici Jatka 78

ČTK ČTK
25. 9. 2014 17:03
Multifunkční prostor v bývalých halách 7 a 8 otevře La Putyka představením Dolls.
Dolls (La Putyka).
Dolls (La Putyka). | Foto: Cirk La Putyka

Praha - Projekt divadelního a uměleckého prostoru v Pražské tržnici v Holešovicích, který inicioval a připravuje soubor Cirk La Putyka, má konkrétní obrysy.

Pro veřejnost bude multifunkční prostor otevřen 5. listopadu pod názvem Jatka78 s podtitulem Místo pro nové umění. Zájemci si od 26. září mohou v síti Ticketportal koupit vstupenky na představení Dolls, které tu bude uvedeno poprvé po vyprodaných pražských premiérách na Letní Letné.

"Jméno odkazuje na původní účel hal číslo 7 a 8, které jsme získali do užívání od pražského magistrátu. Sloužily jako jatka téměř sto let až do roku 1983, kdy byl celý areál přebudován na tržnici," vysvětlil principál souboru Rosťa Novák. Haly původně určené k porážce zvířat jsou součástí trojlodního objektu v severovýchodní části areálu, který je památkově chráněn.

Zároveň podtitul odráží to, že tu najde domov nejen Cirk La Putyka, ale i další současné soubory ceněné doma i v zahraničí, které zatím nemají stálý prostor pro zkoušení a prezentace. Například 420PEOPLE, Lenka Vágnerová, nezávislé projekty režijní dvojice SKUTR a další.

"Praze jednoznačně chybí větší prostor pro nezávislé, experimentující umění. Naším cílem je spolu s těmito soubory za podpory Prahy, firem i široké veřejnosti přeměnit budovy bývalých jatek právě v domov sloužící novému umění," dodal Novák.

Podle manažera projektu Štěpána Kubišty vyžadují tyto prostory rekonstrukci, která zároveň zachová historický industriální charakter. Architektonickou studii vytvořil ateliér Mjölk. Po dokončení v roce 2015 či 2016 by tu měly vzniknout plně vybavený divadelní sál s kapacitou 350 sedadel, místo pro zkoušky, cirkusové workshopy pro veřejnost, galerie, bar, klub i skladovací prostory.

"Abychom prověřili možnosti prostoru, rozhodli jsme se v listopadu a prosinci pro dvouměsíční zkušební provoz," podotkl Kubišta. Od 6. do 10. listopadu zde Cirk La Putyka uvede nejnovější představení Dolls. Své další inscenace však Cirk La Putyka i nadále hraje v klubu La Fabrika.

 

Právě se děje

Další zprávy