Činohru Národního divadla povede duo Skutr, nahradí Daniela Špinara

ČTK ČTK
24. 11. 2021 20:07
Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka, kteří společně tvoří pod značkou Skutr a poslední čtyři roky vedli Divadlo v Dlouhé, se stanou šéfy činohry pražského Národního divadla. V něm už dříve uvedli osm inscenací. Jako kmenového režiséra si přivedou Michala Vajdičku, jenž působil v Dejvickém divadle a Slovenském národním divadle.
Režisérské duo SKUTR tvoří Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský.
Režisérské duo SKUTR tvoří Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. | Foto: Ludvík Hradilek

Změnu ve středu večer oznámil ředitel divadla Jan Burian, který Skutr jmenoval do funkce na základě doporučení výběrové komise. Činohře bude dvojice šéfovat v letech 2022 až 2028. "Vítězný projekt reflektoval potřebu širšího zaměření estetické podoby inscenací Národního divadla a je podpořen dobrou zkušeností uměleckého souboru s předchozí tvorbou režijního dua," vysvětluje Burian.

Komise posuzovala ještě projekty Mariána Amslera a Lenky Havlíkové. "Předložené strategie svědčí o prokazatelných znalostech a schopnostech všech uchazečů vést činoherní soubor a realizovat v systému repertoárového divadla kvalitní divadelní produkci v domácím a potenciálně i zahraničním kontextu," doplňuje Burian.

Komise vycházela z rozhovorů s uchazeči a jejich představ o stálých spolupracovnících. Duo Skutr už v Národním divadle připravilo osm inscenací, například tituly Don Giovanni, Čarodějův učeň, Human Locomotion, Malá mořská víla či úspěšnou adaptaci Erbenovy Kytice.

V komisi zasedli umělecká šéfka Divadla Na zábradlí Dora Viceníková, emeritní ředitelka Dejvického divadla a výkonná ředitelka Asociace profesionálních divadel Eva Kejkrtová Měřičková plus prorektor Akademie múzických umění Jan Hančil, kteří jsou zároveň členy Garanční rady Národního divadla. Dalšími hodnotiteli byli ředitel brněnského Národního divadla Martin Glaser a herec David Prachař. Toho nominoval soubor činohry.

Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský se potkali při studiích na pražské DAMU. Své inscenace představili na mnoha festivalech v Evropě a Asii, na Fringe ve skotském Edinburghu například jejich Plačky zaznamenaly 22 repríz a byly nominovány na Total Theatre Award.

Dvojice se věnuje autorské tvorbě i opeře, tanci, činohře či cirkusu. Získala několik cen, z nichž nejvýznamnější byly Cena Divadelních novin za taneční inscenaci roku Walls & Handbags, Cena Grenouille za Pěnu dní, Grand Prix na Mezinárodním festivalu studentského divadla Fist v Bělehradě za inscenaci Ráj srdce a labyrint světa, Cena Evalda Schorma nebo Cena Josefa Hlávky.

Kukučka a Trpišovský převezmou činohru Národního divadla po Danielu Špinarovi, jemuž ředitel Jan Burian zkrátil mandát. Špinar byl uměleckým ředitelem od září 2015, skončit měl za dva roky. Na předčasném odchodu se s Burianem dohodl. Předcházela mu Špinarova veřejná kritika Buriana.

 

Právě se děje

Další zprávy